Након завршене јавне расправе, одржана је седница Локалног савета за запошљавање. Град Бор и Национална служба за запошљавање, у претходној години, имали су изузетну сарадњу што је резултирало смањењу броја незапослених на евиденцији НСЗ-а. Ове године, из локалног буџета, издвојено је 59 милиона динара за активне мере запошљавања и то 30 милиона динара за јавне радове, затим 12 милиона динара за стручну праксу, 12 милиона за ново запошљавање и још 5 милиона за самозапошљавање.

Лидија Начић, директорка Националне службе за запошљавање у Бору осврнула се и на протеклу годину која је између осталог и била једна од тачака дневног реда на данашњој седници.

„Већ ево пету годину за редом Град Бор издваја значајна средства за активне мере запошљавања. У 2023. години из локалног буџета издвојено је 52,9 милиона динара. У протеклој години ангажовано је и запослено 244 лица од тог броја 169 чиниле су жене. На основу активне мера самозапошљавања отворено је 15 предузетничких радњи. И на крају мера која је уродила плодом а намењена је приватном сектору где сваки послодавац који запосли лице из категорије теже запосливих добија 300 хиљада динара по сваком запосленом. Кроз ову меру, у претходној години, упослено је 34 лица“, додала је Начић.

„Оно што је на седници као кључни проблем изнето јесу теже запошљиве категорије а у највећем броју га чине жене. Изградњом вртића и шопинг центра тај број ће се свакако ублажити јер ће већину запослених чинити жене. Свакако треба размишљати и помоћи људима да се преквалификују како би нашли начин да се упосле“, истакао је Добрица Ђурић, члан Локалног савета за запошљавање.

Ове године, из локалног буџета, издвојено је 59 милиона динара за активне мере запошљавања и то 30 милиона динара за јавне радове, затим 12 милиона динара за стручну праксу, 12 милиона за ново запошљавање и још 5 милиона за самозапошљавање.