Подршка развоју културе: Расписан конкурс за су/финансирање пројеката

Град Бор расписао је и ове године Конкурс за финансирање или суфинансирање пројеката из области културе.

Конкурс је отворен до 22.маја, а за ове намене у градском буџету опредељено је 1.5 милиона динара.

Право учешћа имају установе, уметничка и друга удружења из области културе, као и појединци (уметници, сарадници, односно стручњаци у култури) који своју пријаву морају поднети у сарадњи са правним лицем, а у оквиру 15 области културних делатности.

Максималан износ који може бити одобрен по пројекту износи 300.000 динара за пројекте који ће се реализовати од 1. јуна до 30. новембра.

Све програмске активности у оквиру поднетих предлога пројеката морају бити планиране и реализоване у складу са важећим епидемиолошким мерама. (више…)

Дан победе над фашизмом обележен и у Бору: Хероји који су животе положили за отаџбину никада не смеју бити заборављени

Поводом Дана победе над фашизмом, град Бор обележио је 9. мај у знак сећања на капитулацију Немачке 1945. године. Представници града, као и  Организације резервних војних старешина, одали су почаст и положили венце и цвеће на споменик погинулим родољубима на Тргу ослобођења у центру града.

Како је речено овом приликом, наша земља поднела је велике жртве у Другом светском рату да би данашње генерације живеле у слободи и миру. Србија мора да памти и ода пошту свима који су страдали у Другом светском рату и да подсећа нова поколења на ужасе који је он донео, како се тако нешто никада више не би поновило.

(више…)

Одржана 41. Седница градског Штаба: Значај вакцинације главна тачка дневног реда

На данас одржаној 41. седници Штаба за ванредне ситуације града Бора, једна од битних тачака која се нашла на дневном реду јесте значај имунизације и вакцинације грађана Бора. Закључак са данашње седнице градског Штаба, након разматрања епидемиолошке ситуације у граду, јесте да је управо вакцинација кључ победе над короном.

Према речима начелника Службе за превентивну здравствену заштиту, епидемиолога др Јаворке Станкулић, епидемиолошка ситуација у граду је, иако боља него раније, и даље неповољна, а вакцинација је најважнија мера заштите. Др Станкулић је нагласила да је држава грађанима обезбедила вакцине које су доступне на свим нивоима и пунктовима, а да је на грађанима само да се вакцинишу и на тај начин заштите и себе и друге.

„Србија је једна од ретких држава која на располагању има четири врсте вакцина, а град је обезбедио пунктове како у граду, тако и у селима. С обзиром да је вакцинација благодет овог човечанства и једини спас и заштита пре свега од тешких компликација и тешке форме ове болести, као и од лошег исхода, овом приликом поново позивам невакцинисане да се прикључе процесу имунизације и на тај начин заштите себе и своје најближе“, истакла је др Станкулић.

(више…)

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР МИНИСТАРСТВА ПОЉОПРИВРЕДЕ У БОРУ: “Град Бор има пуну подршку министарства када говоримо о решавању питања паса луталица и унапређењу пољопривреде”

Како би се уверио у рад јединствене мобилне амбуланте за стерилизацију и вакцинацију паса и мачака, а уједно и оценио рад града у области пољопривреде, државни секретар Министарства пољoпривреде, шумарства и водопривреде, доц. др Бобан Костић, посетио је град Бор.

Након обиласка Зоолошког врта Бор који је један од четири зоо врта у Србији, државни секретар обишао је и мобилну ветеринарску амбуланту на терену, како би се ближе упознао са радом овог јединственог возила.  Костић је навео да то јесте главни циљ његове посете, али да је један од разлога такође и упознавање са проблемима са којима се сусрећу пољопривредници са територије града.

„И поред свих потешкоћа које је град Бор имао како би мобилна амбуланта почела са радом, задовољан сам како све функционише. Мобилна амбуланта је од великог значаја, како за Републику Србију, тако и за Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

(више…)

Одржана 20. седница Скупштине града Бора

На данашњој, 20. по реду седници Скупштине града Бора усвојено је 14, од укупно 16 тачака колико се нашло на дневном реду, док су две тачке повучене са дневног реда данашње седнице.

Прва тачка која се нашла на дневном реду односила се на посхумно додељивање звања „Почасни грађанин града Бора“ преминулој истакнутој борској стрелкињи и олимпијки Бобани Момчиловић Величковић. Ова одлука је од стране одборника усвојена једногласно, а медаља и плакета биће постхумно додељене члановима Бобанине породице на свечаности која ће бити организована поводом 3. Октобра, Дана града Бора.

Једна од најважнијих одлука која се односила на откуп 16.807 акција предузећа Центроисток, чија је вредност близу 13 милиона динара, усвојена је на данашњој седници. Куповином тих акција, град Бор постао би власник 79,99 одсто акција, након чега би било могуће да се на локацији бивших магацина Центроистока изгради нова топлана.

Такође, једна од усвојених тачака односила се на ликвидациони биланс Апотекaрске установе Бор, која има дуговање још 90 милиона динара и 40 милиона динара потраживања.

Још један предлог који је усвојен јесте и предлог о решењу којим се Топлани одобрава узимање кредита од немачке КФВ банке, у висини од 6 милиона евра који ће бити намењен за замену 11 километара вреловода и аутоматизацији 111 подстаница на територији града Бора.

Одлуке o давању предлога Влади Републике Србије за пренос својине са државе на град Бор над земљиштем на којем су изграђени магацини Центроистока са државе на град Бор и предлог Програма мера за унапређење услова живота на територији града Бора за 2021. годину повучене су са дневног реда данашње седнице Скупштине града Бора.

ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ИПА ПРОЈЕКТА: Град Бор успешно реализовао пројекат прекограничне сарадње са Румунијом

Завршна конференција ИПА пројекта Румунија – Србија, под називом „Ватрогасна служба у прекограничној сарадњи“, oдржана je данас у Градској кући. Ово je jeдан од највреднијих пројеката у коме је учествовао град Бор, чија је укупна вредност 1,7 милиона евра, од којих су обе стране за унапређење рада ватрогасних служби добиле по 884.000 евра.

Учесници конференције оценили су да је овај ИПА пројекат од велике важности како за животну средину, тако и за ватрогаснe службе општине Ђјермата и града Бора.

Kонференцији, су поред представникa локалне самоуправе, присуствовали и представници ватрогасне службе града Бора и  цивилне заштите, док су представници општине Ђјермата из Румуније конференцији присуствовали путем видео позивa.

На почетку конференције, присутнима се обратио градоначелник Бора Александар Миликић који се захвалио присутнима, као и драгим пријатељима општине Ђјермата на успешној реализацији овог великог пројекта.

„Поносан сам што је град Бор, уз помоћ Европских фондова и прекограничне сарадње са суседном државом Румунијом, реализовао највећи пројекат до сада у вредности од 1,7 милиона евра.

Наш град био је носилац једног значајног пројекта попут овог који је обухватио осавремењивање наше ватрогасно-спасилачке јединице, али и подизање самог степена безбедности наших суграђана када се ради о противпожарној заштити“, рекао је Миликић.

Миликић је додао да је јединица је у пуном саставу, возила су потпуно спремна за брзе интервенције, а припадници ватрогасно-спасилачке јединице су већ небројено пута доказали да су храброшћу, брзим и одговорним реаговањем увек спремни да помогну својим суграђанима у случају ватрених стихија.

(више…)

Поново “сија” борска “Звезда”

Након шест месеци паузе условљене неповољном епидемиолошком ситуацијом, биоскоп ,,Звезда” Бор прилагодио је свој рад мерама заштите током епидемије корона вируса и препорукама надлежног министарства које се односе на рад установа културе, те у петак 23. априла 2021. године поново отвара своја врата за све посетиоце и љубитеље филма.

ФОТО: Бор.030.нет

Биоскопске пројекције крећу од петка, 23. aприла од 16, 18 и 20 сати, број места је редукован на 88 по пројекцији, што подразумева поштовање мере од минимум девет квадратних метара по посетиоцу. Обавезно је мерење температуре свим посетиоцима, дезинфекција руку и пролазак кроз дезо-баријеру приликом уласка у биоскоп.

На репертоару биоскопа ,,Звезда“ су следећи филмови:
• од 23. до 29. априла 2021. године – анимирани филм ,,Душа“ у 16 и 18 сати,
• од 23. до 29. априла 2021. године – филм ,,Супер Дип″ у 20 сати.
Цена улазнице 250,00 динара. Сваког уторка је филмски дан у биоскопу и цена улазнице биће и до 20% нижа за пројекције филмова. Понедељак је нерадни дан.

Телефони за информације су:
– Центар за културу – 030/424–546 од 08 до 14 сати.
– Биоскоп „Звезда“ – 030/421–259 од 15 до 20 сати.

Благајна биоскопа ради свакодневно, сем понедељка, од 15 до 20 сати и карте се могу купити у том периоду за све пројекције.

Нови вртић “Мали принц” примио 120 борских малишана

Након  скоро четири деценије, град Бор постао је богатији за још један вртић. Дечја установа „Бамби“ успела је да, уз помоћ града Бора, изгради вртић уређен по савременим стандардима који је борским малишанима, који су распоређени у пет васпитних група, омогућио пријатан боравак уз дружење, игру и едукацију.

Том приликом, градоначелник Александар Миликић са сарадницима обишао је новоотворени вртић који се налази у Новом градском центру.

Директор предшколске установе „Бамби“ Љиљана Радичевић истакла је да  „Мали принц“ тренутно броји око стотину малишана чиме је број деце на листи чекања знатно смањен. Она се захвалила представницима града и самом градоначелнику на помоћи око отварања овог вртића.

„Нови вртић је, након скоро четрдесет година, повећао капацитет предшколске установе „Бамби“ за 120 детета. На листи чекања је још 250 наших најмлађих суграђана и надам се да ће се и то питање решити, с обзиром да је завршен пројекат за изградњу Европског вртића који би то и омогућио“, истакла је овом приликом директор „Бамбија“.

Поред похвала за предшколску установу „Бамби“ која свој посао на подизању квалитета услуга за пријем деце ради максимално професионално и одговорно, градоначелник је најавио и наставак активности на повећању капацитета ове предшколске установе.

„Ми ћемо и у наредном периоду наставити са активностима на повећању капацитета ове предшколске установе. Пројекат за Европски вртић је завршен, а ми у сарадњи са ресорним министарствима увелико радимо на обезбеђивању средстава за изградњу још једног вртића на територији града. Тиме бисмо створили услове да малишани, њих 250, добију прилику да буду смештени у систем дечје установе“, рекао је градоначелник Бора Александар Миликић.

ПРИЈЕМ У ГРАДСКОЈ КУЋИ: Кошаркашице КК “Рудар 1903” обезбедиле пласман у виши ранг такмичења

Поводом уласка у виши ранг такмичења и освајања првог места у оквиру Друге женске регионалне лиге, за кошаркашице кошаркашког клуба „Рудар 1903“ организован је пријем у Градској кући.

С обзиром да је КК „Рудар 1903“ формиран ове сезоне, председник клуба Иван Јанковић, истакао је да су, уз помоћ града Бора, пријатеља клуба и свих оних који воле кошарку, успели да се, са само две поражене утакмице, пласирају у Другу женску лигу Србије,.

„Иако је припремни период био веома кратак, успели смо да уђемо у ритам и да се уз два пораза пласирамо у наредни ранг такмичења, односно Другу женску лигу Србије. Имали смо велику финансијску помоћ града Бора, као и људи који воле кошарку и хвала им што смо сви заједно остварили овакав успех“, рекао је Јанковић.

Капитен Бобана Живковић оценила је да се уз напорне тренинге и свакодневни рад, велики труд њеног тима исплатио.

(више…)

English EN Serbian SR
Промени величину фонта
Контраст