У Луки одржан 21. Сабор народног стваралаштва Тимочке крајине

Поводом сеоске славе Свети Врачи, у Луки је организован 21. Сабор народног стваралаштва Тимочке крајине. Ова традиционална манифестација окупила је седам културно-уметничких друштава из региона  која су својим наступима оживела богату културну баштину овог краја.

Сабор је започео свечаним резањем славског колача, након чега је уследио дефиле учесника, а затим и наступ културно уметничких друштава из Волује, Дубочана, Халова, Манастирице, Горњана, Танде и села домаћина, Луке.

 

Кроз игру и песму истакнута је аутентичност народних обичаја, песме, игре и народне ношње чиме је показана лепота културне баштине која се преноси са генерације на генерацију.

Најуспешнијим КУД-овима додељене су награде. Према мишљењу жирија најаутентичнију ношњу имали су чланови КУД “Јовица Јанковић Турку” из Волује код Петровца на Млави, најизворнију песму отпевала је Зорица Дудејић из КУД “Танда”, док је Вељко Ступаревић из КУД “Лука” добио награду за најизворније свирање. Свеукупни победник Сабора је КУД “Граничар” из Халова.

 

Поред културно-уметничког програма, организована су и спортска такмичења која су пружила прилику учесницима да се окушају у надвлачењу конопца, трчању у џаку и надвлачењу штапа.

Организатори Сабора били су КУД “Лука, МЗ Лука и Центар за културу, а покровитељ град Бор.

Генерални спонзор Сабора био је Влашки национални Савет.

Нове радне машине за ЈКП „3 октобар“ Бор

Град Бор показује своју зрелост. Добар привредни раст али и добра организација унутар градских предузећа, показује да јавна предузећа раде у интересу и за потребе грађана.

ЈКП „3 октобар“ зановљавао је механизацију у протеклом временском периоду. Сада нове радне машине које се налазе у возном парку овог јавног предузећа умногоме ће олакшати и убрзати посао на терену.

Захваљујући механизацији коју је за ЈКП „3 октобар“ обезбедио град Бор и вредним радницима који су запослени у предузећу резултат је чист и уредан град, истиче Александар Миликић градоначелник Бора и додаје да у овом предузећу постоји још простора за његово напредовање. Осим ЈКП „3 октобар“ нове радне машине добиће и ЈКП „Водовод“ и ЈКП „Топлана“.

ЈКП „3 октобар“ добило је 15 од укупно 22 нова возила. Пристигле машине од оне за извожење смећа до машине за чишћење улица, прање тротоара али и радне машине за уређење зелених јавних површина сигурно ће убрзати процес рада који се до сада обављао ручно.

 

Град Бор постаје велико градилиште, решавају се историјска питања. Градоначелник Бора најавио велике пројекте и за наредну годину

Град Бор из године у годину постаје све веће градилиште. У сваком делу града чују се радне машине, решавају се историјски проблеми. Тако је и у улицама Васе Пелагића и Тимочке дивизије. Ово насеље није се уређивало скоро више од пола века. Раније мештани овог дела града били су спречени да дођу до својих кућа, данас је слика другачија. Некада дрвореди, узак пут и макадам а данас асфалт.

Градоначелник Бора Александар Миликић са сарадницима обишао је радове. Суграђани су га срдачно дочекали, кроз пријатан разговор са њима решавали су се проблеми које муче мештане.

„Радимо оно што у Бору није рађено можда од када и постоји ово насеље. Оно што је тражено од нас још пре две године, сада решавамо. Раде се паркинзи, нове саобраћајнице, а овим уређењем мештани ће несметано моћи да приђу до своје куће. Настављамо са даљим радовима али очекују нас велики пројекти и за наредну годину. Циљ и задатак нам је да свака улица буде пресвучена новим асфалтом“, истакао је Александар Миликић, градоначелник града Бора.

Он се овом приликом осврнуо и на 2017. годину како су изгледале улице Моше Пијаде, Николе Пашића, 3 октобар али и оне бочне улице у граду. Данас, после 7 година слика је много другачија. Сви постављени и зацртани циљеви су испуњени.

По завршетку радова, екипе се селе на наредну локацију. У договору са мештанима, по плану и динамици радова радиће се улице Димитрија Туцовића и Пере Радовановића.

Србија Зиђин Мајнинг подржава очување традиције: Донација од милион и сто хиљада динара за 11 сеоских културно уметничхих друштава

Компанија “Србија Зиђин Мајнинг” потписала је уговор са 11 сеоских културно уметничких друштава са територије града Бора, а све у циљу очувања и неговања традиције. Свако друштво ће добити донацију од 100 хиљада динара, што ће значајно допринети њиховим активностима и пројектима.

Потписивању уговора поред представника културно уметничких друштава и компаније, присуствовали су и заменик градоначелника, Миливоје Јаношевић са сарадницима и директор Центра за културу. Представници културно уметничких друштава изразили су захвалност компанији на подршци, истичући да је ова донација од великог значаја за њихов даљи рад и развој.

 

“Данашњи дан је доказ да кинеско – српско пријатељство може да буде и треба да буде још веће и јаче. Наше пријатељство није везано само за економију, оно мора да буде везано и за културу, за различитости, за посебности. Потписивање уговора представља наставак успешне сарадње, која је усмерена на јачање културног идентитета и промоцију фолклора као важног елемента нашег наслеђа”, нагласио је Миливоје Јаношевић, заменик градоначелника Бора.

Фолклорне групе играју кључну улогу у очувању културног идентитета, а подршка компаније “Србија Зиђин Мајнинг” омогућава им да наставе свој рад и унапреде своје програме. Компанија не подржава само манифестацију „Сусрети села“, већ и друге фестивале које организују села у околини, чиме се доприноси културном богатству и разноликости региона, рекао је Џоу Бин испред компаније “Србија Зиђин Мајнинг”.

 

Уз подршку компаније, културно уметничка друштва ће имати прилику да реализују нове пројекте и још успешније негују традицију и културу свог краја.

Дан полиције у Бору обележен тактичко – техничким збором на платоу Дома културе

Поводом Дана полиције, на платоу Дома културе одржан је тактичко – технички збор. Припадници Полицијске управе у Бору представили су део својих возила и опреме, чиме су нашим суграђанима омогућили да се ближе упознају са њиховим радом.

Најмлађи су имали посебну прилику да се друже са полицајцима и сазнају нешто више о њиховом свакодневном послу.

На платоу била су изложена различита полицијска возила укључујући патролне аутомобиле, саобраћајне мотоцикле, ватрогасна возила, дрон, ватрогасна опрема као и опрема за форензику.

Присутни грађани могу су да постављају питања полицијским службеницима и сазнају више о раду полиције и њиховој опреми.

Тактичко – технички збор представља важан корак ка јачању везе између полиције и грађана, истовремено промовишући транспарентност и отвореност у њиховом раду. Њихова пожртвованост, храброст и професионализам чине наш град сигурним и стабилним.

Амбасадор Аустралије Даниел Емери први пут званично посетио Бор

Градоначелник Бора Александар Миликић сусрео се у Градској кући са амбасадором Аустралије Даниелом Емеријем који је први пут у званичној посети Бору.

Град Бор је увек тежио ка неговању добрих односа и међусобном разумевању. С обзиром да на територији града Бора послују многе иностране компаније, разговарало се и о могућој сарадњи и начину на који се могу учврстити добри односи између две земље.

У отвореном и пријатељском разговору градоначелник је причао о Бору као граду са изузетним привредним и инфраструктурним потенцијалом.

Лето је стигло и на Борско језеро: Почела купалишна сезона

Купалишна сезона на Борском језеру званично је отворена јуче од 11 сати када је са радом почела и спасилачка служба која ће бити на својим позицијама током целе летње сезоне и бринути о купачима. На главној плажи дежураће и медицинска екипа која ће бринути о здрављу свих посетиоца.

Плажа је потпуно уређена и безбедност је на највишем могућем нивоу. У зависности од посећености и временских прилика, свакога дана ће дежурати од два до четири спасилаца из Удружења спасилаца на води Србије. Поред њих, купачима ће бити на располагању и медицинска помоћ из Мобил Медика из Бора.

Радно време купалишта биће сваког дана од 11 до 19 сати. Због најављених високих температура и предстојећег викенда, када се очекује велика посећеност, в.д. директорка Спортског центра Ивана Симић апелује на све купаче да поштују радно време и правила понашања као и сва упозорења спасилачке службе и медицинских радника како би ова сезона протекла у најбољем реду. Моле се пливачи да се купају само у обезбеђеним зонама које су означене пливајућим бовама.

Како отворени базени ове године неће бити пуштени у рад, због изградње прве фазе Аква парка, очекује се велика посећеност на Борском језеру како Борана тако и купача из других градова у окружењу.

У току је реконструкција цркве у селу Лука

Реконструкцијом крова и фасаде на верском објекту у Луки, мештани овог борског села до краја године добиће потпуно нови изглед цркве. На основу одобрених финансијских средстава из буџета града Бора за суфинансирање пројеката цркава и верских објеката, почела је реконструкција на цркви Вазнесење Господње у селу Лука.

Градоначелник Бора, Александар Миликић са сарадницима је обишао радове и том приликом истакао да ће Град Бор наставити да помаже развој црквених заједница као што је то чинио и претходних година. У лепим временима у којима се данас налази Бор, у времену развоја и неке нове енергије потребно је више водити рачуна о духовном миру и вери. Морамо живети у румевању, миру и слози.

Градоначелник је најавио и нове пројекте у селима у којима не постоје верски објекти. Већ наредне године у Танди и Бучју у плану је изградња цркава како би се помогло свештенству да врше литургију.

Црква у Луки подигнута је давне 1935. године, протеклих година завршени су унутрашњи радови и подови. На тај начин храм је оспособљен за свето богослужење, истакао је протојереј Радоје Мијовић и додао да се захваљујући значајним средствима које одваја локална самоуправа сваке године, може наставити са даљом реконструкцијом верских објеката.

Укупно ове године за реконструкцију храмова издвојено је близу 6 милиона динара, а само за реконструкцију цркве Вазнесења Господњег у селу Лука нешто више од 2 милиона динара.

Радови на обнови се настављају у селима Доња Бела Река, Брестовцу и Слатини. Рок за завршетак свих радова је 30. новембар ове године.

Потписано 45 нових уговора за развој пољопривреде у борским селима

Вишегодишњим улагањем у развој пољопривреде, Град Бор постао је лидер у овом делу Србије када су у питању подстицајне мере за развој и проширење пољопривредних газдинстава. Годинама уназад, из локалног буџета, издвајају се значајна финансијска средства за куповину машина и опреме.

Данас је потписано 45 нових уговора за развој пољопривреде у борским селима и то за куповину машина за заштиту биља односно прскалице, за скидање усева – косачице и скупљачи сена али и за куповину ограде око вишегодишњих засада или воћњака. За ове подстицајне мере укупно је утрошено 4,5 милиона динара.

С обзиром да ове године влада велико интересовање за субвенције, ребалансом биће издвојено додатних 8 милиона динара, напоменуо је члан Градског већа Љубиша Репеђић и додао да је највеће интересовање било за куповину косачица, машина за скидање усева и обраду земље.

Видео са задовољство на лицима пољопривредника, истакао је заменик градоначелника Миливоје Јаношевић и додао да Град Бор улаже велики напор како би се изједначио живот на селу и у граду. Одељење за пољопривреду одлично ради свој посао. Сви смо задовољни одзивом наших суграђана јер је ово показатељ да смо сви добро урадили посао, да подједнако мислимо како на град тако и на наша села.

Сва регистрована пољопривредна газдинства, на територији града Бора, имају право да се пријаве на расписан конкурс а све додатне информације или евентуалну помоћ, пољопривредници се могу обратити Одељењу за пољопривреду и друштвене делатности при Градској управи.

 

Техничка школа у Бору прикључила се систему дуалног образовања

Средње школе све више улазе у систем дуалног образовања где средњошколци кроз теоријску наставу у школи и учење кроз рад код послодавца стичу, усавршавају и изграђују знања вештине.

Ученици који ове године упишу Техничку школу у Бору моћи ће, да се после више од дведесет година, упишу на образовни профил металургије који је ушао у систем дуалног образовања Републике Србије.

У просторијама Градске управе у Бору постигнут је договор између локалне самоуправе, представника Канцеларије за дуално образовање Републике Србије, Техничке школе и компаније Зијин.

„Ми нисмо протеклих 25 година школовали металурге и од наредне школске године га враћамо, јер очигледно постоји потреба за овим профилом“, истакла је Маја Пешић, директорица Техничке школе у Бору.

„Ове године Канцеларија за дуално образовање заједно са партнерима Привредном комором Србије, компанијом Железара Смедерево, представницима образовног система Града Бора, али и компаније Зиђин, израдили смо нови стандард а то је Техничар за металуршке технологије. Дуги низ година није постојао стандард који би обезбедио младим људима могућност да се образују у металургији, да по завршетку средњошколског образовања раде у јаким компанијаме без претходне обуке или и да евентуално наставе студирање на овом факултету и да се даље развијају“, истакла је Габријела Грујић, директорица Канцеларије за дуално образовање.

Ученици који се одлуче за овај образовни профил могу на основу конкурса током целог школовања да добијају од Канцеларије за дуално образовање по пет хиљада динара месечно уз додатни приход од компаније у којој обављају стручну праксу.