95. седница Градског већа: Усвојен План капиталних инвестиција за 2021. годину

На одржаној 95. седници Градског већа усвојено је свих осам тачака колико их је и било на данашњем дневном реду.

Прва тачка и уједно најзначајнији предлог данашње седнице односио се на Одлуку о усвајању Плана капиталних инвестиција града Бора за 2021. годину која је финансијски усаглашена са ребалансом буџета, где капитални план износи 555 милиона динара и њиме су обухваћени пројекти везани за развој и унапређење локалне заједнице, укључујући изградњу инфраструктурних објеката, система водовода и канализације, путне мреже, као и унапређење топлификације и увођење системског грејања у граду.

(више…)

Град подржава мештане Кривеља у избору једне од три могућности за њихово пресељење

На последњем састанку Радне групе Министарства рударства и енергетике, представника града Бора, као и Савета месне заједнице Кривељ, донета је одлука да ће село Кривељ бити измештено у циљу проширења рудника компаније “Србиjа Зиђин Kопер” Бор.

Фото: Бор030.нет

У протеклих годину и по дана, град Бор активно учествује у радној групи ресорног министарства која се бави питањима рударства, аерозагађења, минирања, путне инфраструктуре и свега онога што има директан утицај на живот Борана, као и разматрањем свих актуелних проблема и евентуалних притужби које грађани имају услед спровођења рударских активности.

Према речима градоначелника Бора Александра Миликића, на радним састанцима се тражило адекватно решење за измештање комплетног села Кривељ, где пре свега треба да се испоштују мештани и задовоље њихови интереси, а локална самоуправа, ресорно министарство и Влада Републике Србије подржавају план за пресељење на нову локацију, укључујући и објекте који су од великог значаја за мештане, попут цркве, споменика и сеоског гробља.

(више…)

МИХАЈЛОВИЋ У БОРУ: Први зелени рудник у Србији почиње са радом првог октобра, приоритет је брига о људима и заштити животне средине

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић са својим сарадницима и представницима града Бора обишла је новоизграђени погон рудника бакра и злата Чукару Пеки компаније „Сербиа ЗиЈин Мининг“, као и радове на реконструкцији топионице и погона за одсумпоравање компаније „Сербиа ЗиЈин Цоппер“ у Бору.

Град Бор у сарадњи са ресорним министарствима и стратешким партнерима ради на решавању историјских вишедецинијских проблема који се тичу екологије, аерозагађења, као и борбе и бриге о животној средини.

Након посете оба погона, потпредседница Владе РС и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да рударство није само експлоатација и прерада руде, већ и брига о људима који ту живе, као и брига о заштити животне средине. Она је нагласила да је реконструкција топионице неопходна јер ће од августа месеца емисија гасова сумпор-диоксида бити у дневним и годишњим границама, а улагање од 220 милиона евра у саму реконструкцију даје велику шансу и могућност за природни развој наше земље у подизању квалитета здравља животне средине.

“Отварање рудника Чукару Пеки, после пробне производње која је у току, очекује се првог октобра, и то ће бити први зелени рудник у Србији што подразумева коришћење најновије технологије у рударству који ће Србију довести на друго место у Европи по производњи бакра и злата.

Фото: МРЕ

Такође је важно да све што се ради у енергетици и рударству мора бити у складу са свим стандардима и законима заштите животне средине који се морају поштовати, јер зелено, одрживо рударство је основа развоја привреде и будућност наше земље”, закључила је министарка Михајловић.

Присутнима се обратио и градоначелник Бора Александар Миликић који није крио одушевљење поводом обиласка новог рударског погона за прераду руде Чукару Пеки и упутио захвалност, пре свега, председнику Србије Алексндру Вучићу који је имао визију да рударство у Бору има будућност, потпредседници Владе Зорани Михајловић и њеном тиму без којих град не би могао да решава изазове са којима се сусреће, као и стратешким партнерима из компанија ЗиЈин Копер и ЗиЈин Мининг.

Фото: МРЕ

(више…)

Одржана 94. седница Градског већа: Бесплатан превоз и коришћење базена за децу, спортисте и особе са инвалидитетом

На данашњој, 94. по реду седници Градског већа усвојено је свих 24 тачака, од којих ће се 23 наћи на дневном реду наредне седнице Скупштине града.

Прве две тачке односиле су се на пројекат Јавно приватног партнерства без елемената концесије за пројектовање, изградњу и финансирање нове топлане са употребом обновљивих извора енергије и Одлуку о усвајању пројекта јавно-приватног партнерства за изградњу, финансирање и одржавање топлане на биомасу са испоруком енергије у граду Бору.

Након позитивне оцене и мишљења од стране Владине комисије за јавно-приватно партнерство за изградњу нове топлане на територији Бора, на наредној седници Скупштине града пред одборницима ће бити неколико измена и одлука, где ће након давања сагласности почети процес реализовања Јавно приватног партнерства што подразумева потписивање уговора, а до новембра месеца се очекује и почетак изградње поменуте топлане.

(више…)

Честитка градског руководства поводом Курбан-бајрама

Руководство града упутило је честитке свим верницима исламске вероисповести поводом Курбан-бајрама, уз жељу да празник проведу у миру, радости и благостању.

“Свим верницима исламске вероисповести честитамо Курбан-бајрам, са жељом да празник проведу у кругу својих најближих, у миру, радости и благостању.

Нека нас овај празник подсети на истинске вредности толеранције, међусобног поштовања и разумевања, а порука коју носи буде надахнуће да негујемо дух заједништва.

Уз жељу да Бајрамске празнике прославите у духу обичаја и традиције, још једном вам честитамо благословен Курбан-бајрам.” наводи се у честитки.

(више…)

Након Брестовца, мобилна амбуланта за стерилизацију паса на терену у Брестовачкој бањи

Након Брестовца, мобилна амбуланта за стерилизацију и вакцинацију паса и мачака ће од среде вршити пописивање, чиповање и вакцинисање власничких паса на територији месне заједнице Брестовачка бања, Борског језера и викенд насеља у непосредној околини.

Задовољан досадашњим радом мобилне амбуланте, менаџер градске Зоохигијенске службе најавио је нову локацију на којој ће радити мобилна амбуланта и рекао да су преоритет пописивање паса на подручја која се граниче са територијом самог града.

Искористио бих прилику да обавестим грађане да се мобилна амбуланта за стерилизацију власничких паса од сутра налази у месној заједници Брестовачка бања, где су услуге за стерилизацију, вакцинисање и чиповање паса потпуно бесплатне. Између осталог, уз помоћ удружења “Борске шапе” појачаћемо ветеринарски тим амбуланте, а самим тим ће и учинак стерилизације на терену бити двоструко већи као и време проведено на једној локацији”, изјавио је Александар Гајић.

(више…)

Одржана 92. седница Градског већа: Усвојен предлог Пројекта којим грађани добијају квалитетније и сигурније грејање

Чланови Градског већа у Бору усвојили су на данашњој седници предлог пројекта јавно-приватног партнерства за изградњу нове топлане на територији града Бора.

Како се могло чути након седнице Градског већа, вишедеценијско негативно пословање ЈКП “Топлана”, лоше грејање на територији града, као и дуговања која постоје према граду и држави од стране овог предузећа, довели су до проналажења најбољег решења овог проблема, како за Боране, тако и за сам град. Уз помоћ стручних тимова који се баве енергетиком, а пре свега Канцеларије за јавна улагања, предлог пројекта јавно-приватног партнерства завршен је након две године напорног и динамичног рада.

Овим пројектом је планирано да енергију, уместо топлане, производи јавни партнер по загарантованој цени која је дефинисана пројектом, а која неће бити виша од постојеће, и да ће град ту енергију транспортовати ка грађанима. Овим пројектом се предвиђа да град у првој години направи уштеду од 800 хиљада, друге године милион и осамсто хиљада евра, а од треће године па до истека уговора уштеди три и по милиона евра, где ће се новац расподелити тако што ће град плаћати обавезе ЈКП “Топлана”, али и да смањује цену грејања временом и уведе систем грејања помоћу калориметра.

Предлог Пројекта се доставља Владиној комисији за јавно-приватно партнерство ради давања мишљења и оцене, а након оверавања, пројекат ће се наћи пред одборнике на дневном реду наредне седнице Скупштине Града, где ће се након усвајања расписати Јавни позив.

Одржана 22. седница Скупштине града: Усвојен први ребаланс буџета за 2021. годину

На данашњој, 22. по реду, седници Скупштине града Бора усвојено је свих 19 тачака колико се нашло на дневном реду.

Најзначајнији предлог који је усвојен већином гласова односи се на први ребаланс градског буџета у 2021. години, према коме би буџет града Бора требало да буде увећан за приближно 395 милиона динара односно 17,32 одсто, где је највеће повећање планирано за путну инфраструктуру у селу и граду у износу од 118 милиона, док је 59 милиона динара издвојено за програм комуналне делатности. О овом предлогу одлуке одржана је јавна расправа, где је од 14 пристиглих предлога грађана десет прихваћено у целости, три делимично, док ће један приступити изради предмера и предрачуна како би се реализовао у току године.

Такође, усвојен је и Краткорочни акциони план за смањење аерозагађења на територији града Бора, у чијој изради су учествовали грађани и невладине организације. Овим планом се предвиђа више простора за мониторинг квалитета ваздуха, начини на које би грађани били обавештавани у случају прекорачења где ће град имати контролу над читавим системом, а надлежне институције ће реаговати у складу са ситуацијом, како би се у најкраћем року решавали проблеми.

(више…)

Део Моше Пијаде затворен због обележавања хоризонталне сигнализације

Због обележавања хоризонталне сигнализације на делу улице Моше Пијаде, од раскрснице са улицом Бошка Бухе до раскрснице са улицом Г. П. Илића, данас, 27. јуна, у периоду од 07 до 18 часова на овој релацији обустављен је саобраћај.

Аутобуски саобраћај одвија се делом улице Г. П. Илића, од кружног тока на трећем километру до укрштања са улицом 3. октобар, као и делом улице 3. октобар и Бошко Буха, до укључивања у улицу Моше Пијаде, код семафора преко пута Дома културе.

Почиње летња сезона купања на борским базенима

Летња сезона купања на борским базенима почиње у среду, 23. јуна. Радно време базена је сваки дан од 11 до 19 часова.

Цена улазнице остала је непромењена у односу на претходну годину и износи 150 динара, деца до 7 година, уз обавезно присуство пунолетног лица, не плаћају улазницу, док цена месечне карте износи 2.300 динара.

За безбедност посетилаца постараће се екипа спасилаца и дежурна медицинска екипа, док о квалитету и исправности воде брине Завод за јавно здравље “Тимок” из Зајечара.

Добро дошли љубитељи сунца и воде, поручују из Установе Спортски центар “Бобана Момчиловић Величковић”.

Фото: И.Митровић

English EN Serbian SR
Промени величину фонта
Контраст