Нова механизација за ЈКП „3 октобар“

Град Бор наставља са зановљавањем опреме у градским јавним предузећима. ЈКП „3 октобар“ добило је две нове машине које ће служити за брже и ефикасније одржавање травнатих површина и дрвенасте вегетације поред пута.

„Настављамо са куповином механизације за наша јавна предузећа са циљем да се убрза њихов рад и побољша ефикасност. Ове године смо, из градског буџета, обезбедили финансијска средства за 22 машине. Пристиглим машинама знатно ће се олакшати рад радницима у јавним предузећима а јавне зелене површине ће бити редовно одржаване. Запослени у јавно комуналним предузећима су увек били вредни и свој посао су обављали најбоље што су могли. Верујем да ће им нове машине дати додатну енергију и мотивацију да свој посао обављају још боље и квалитетније“, истакао је градоначелник Бора, Александар Миликић.

Након прошлогодишњих поплава указала се потреба за куповину машине за чишћење зачепљених водотокова, истакао је в.д. директора ЈКП „3 октобар“ Ненад Крачуновић и додао да је друга машина мултифункционална и служиће за кошење великих зелених површина. До сада се кошење обављало ручном косачицом и тримером, а новом машном уређење ће бити много брже и квалитетније.

Град Бор наставиће да улаже у нову механизацију јер као један од најмодернијих градова у Србији, а када је у питању механизација за потребе градских јавних предузећа, то и заслужује.

Ове године за куповину нових машина, из локалног буџета, издвојено је 407 милиона динара. Оно што овом јавном предузећу недостаје је још један грејдер за равнање рејонских и некатегорисаних путева као и један булдожер.

Политички официри САД-а, Норвешке и Аустралије били су данас у пријатељској посети Граду Бору

Политички официри САД-а, Норвешке и Аустралије били су данас у пријатељској посети Граду Бору где су их у Градској кући дочекали  градоначелник Бора Александар Миликић и заменик градоначелника Миливоје Јаношевић са сарадницима. Према њиховим речима, одржан је један веома битан састанак где се разговарало о политичком, привредном и економском амбијенту на територији града Бора. Домаћини су госте укратко упознали са историјом града, рударења, о потенцијалима у туризму и привреди.

Оно чиме се град поноси, што и подаци показују, да је Бор у односу на све остале градове у Србији заузео шесто место по транспарентности и то прво по транспарентности буџета и трећи  по комуникацији са грађанима.

„Показали смо нашим гостима да је Бор један млад и савремени град у коме се води рачуна о односима са пријатељима са свих страна света. Отворени смо за сваки вид разговора. Развијамо рударење, водимо рачуна о животној средини, развијамо нове делове града, градимо обданишта, школе и болницу. Врло брзо ћемо отворити пројекат уређења свих путних саобраћајница на територији и града и села и мислим да је то нешто што ће бити за понос свима нама што ће показати да смо веома зрео град. Просечна зарада по глави становника сврстава град Бор у сам врх лествице, а историјски никада већи буџет нам даје задатак и обавезу да реализујемо велике инфраструктурне пројекте“, истакао је Александар Миликић, градоначелник Бора.

Значајно висок буџет, у односу на претходне године, отвара нове могућности, али и подиже стандард у свим сферама живота и друштва. Акценат је на  култури, традицији, квалитетним позоришним представама, води се рачуна о књижевним вечерима и уметности.

Отварање многих најављених пројеката и њихова реализација, јасан је показатељ којим путем се креће град Бор, путем сазревања и претварања у модеран и стабилан град који пружа могућност и сигурност онима који у њему живе.

Почела изградња Европског вртића у Бору, инвестиција вредна 700 милиона динара

Градоначелник Бора Александар Миликић данас је положио камен темељац за изградњу новог Европског вртића. Локална самоуправа посвећена је унапређењу квалитета и модернизацији образовања и стварању квалитетнијих услова за рад и учење. Да се тиме воде потврђује и изградња Европског вртића.

Уз инвестицију вредну око 700 милиона динара, нови вртић у Новом Градском Центру простираће се на око 3.400 квадратних метара чиме ће бити обезбеђено додатних 264 места односно биће формирано 14 васпитних група за децу.

„Данас је велики дан за град Бор. Наредне године добићемо сјајан објекат, по најсавременијим стандардима. На овај начин, град Бор ће у потпуности решити листе чекања које су вишедеценијски проблем у Бору. Велико хвала и нашим васпитачима из Дечије установе „Бамби“  који су увек ту да брину о  нашој деци. Такође, хвала и драгим пријатељима који су покренули овај пројекат. Наставићемо да будемо још јачи и још бољи“, истакао је Александар Миликић, градоначелник Бора.

По пројекту, простори за игру осмишљени су као природне играонице које ће будити дечију машту и побољшати њихову моторику. Објекат ће садржати по једну вишенаменску просторију на свакој етажи коју ће користити деца и запослени, салу у приземљу која ће се користити за васпитно-образовни рад, одржавање састанака, приредби, простор за радионице за децу и родитеље. Спољно уређење вртића је конципирано тако да стимулише развој деце.

„Ово је велика шанса за све родитеље, да се њихова деца убаце у образовни сyстем, што је од изузетне важности за њихов развој до шесте године“, истакла је Љиљана Радичевић, директорк ПУ „Бамби“ Бор.

Деца су приоритет и због тога Град Бор у предходном периоду интезивно је улагао у обнову образовно васпитних објеката. Реконструисане су фискултурне сале у школама, обновљене су фасаде. Обезбеђена су финансијска средства за изградњу ограда око дечијих обданишта чиме је безбедност малишана подигнута на виши ниво. Када је реч о нашим најмлађим суграђанима, Град Бор субвенционише 50 одсто цене боравка деце у вртићима. У борским вртићима уписано је укупно 1190 деце и на чекању је тренутно 270 малишана.

Рок за завршетак радова предвиђен је за април наредне 2025. године.

Град наставља са улагањем у здравствени систем, стигао нови реаномобил за потребе Хитне службе Дома здравља

Град Бор наставља са улагањем у здравствени систем, што ће грађанима омогућити бољу здравствену заштиту. У Хитну службу борског Дома здравља пристигло је ново возило, реаномобил за потребе превоза пацијената. Ово је друго возило по реду за чију куповину су обезбеђена финансијска средства из локалног буџета.

„У другој половини ове године или почетком наредне, обезбедићемо још једно возило за превоз пацијената ван Бора. Велико хвала свом медицинском особљу обе здравствене установе јер су увек ту за наше суграђане и пацијенте којима је потребна нега. Заиста веома одговорно и марљиво раде свој посао а ми ћемо наставити, да кроз план развоја здравства, инвестирамо у технику и у све оно што је потребно да се подигне капацитет наших здравствених установа“, истакао је Александар Миликић, градоначелник града Бора.

Он додаје да је у току јавна набавка за пројектовање нове болнице. Од 19. априла текуће године очекује нас отварање тендера за пројектовање нове болнице за коју је дат рок од 180 дана за завршетак пројекта.

„Возни парк нам је значајно повећан у последње четири године. Значи нам и донирана опрема са којом смо значајно подигли ниво здравствене заштите пацијената. Ове године бацили смо акценат на стоматологију и ту ће рад бити појачан са три нове стоматолошке столице које су донација града Бора. У наредном периоду хитна служба ће такође бити појачана и допуњена ЕКГ апаратима, дефибрилаторима, сетовима за порођај и реанимацију“, истакла је Весна Радосављевић, директорка Дома здравља у Бору.

Град улаже и у медицинско особље. Из локалног буџета издвојена су новчана средства за четири лекара, 12 медицинских сестара, три возача и једног психолога. За непуних месец дана, Дом здравља у Бору расписаће и конкурс за лекаре опште медицине.

Под слоганом „Моје здравље, моје право“ обележен Светски дан здравља

„Моје здравље, моје право“ слоган је овогодишњег Светског дана здравља. Седми април представља значајан датум у глобалном здравственом календару и служи као подсетник на то да је свима неопходан приступ квалитетној здравственој заштити.

Борски Дом здравља у сарадњи са ЗЗЈЗ „Тимок“ Зајечар организовали су предавање за све заинтересоване о здравим стиловима живота и колико је здрава и избалансирана исхрана најбоља превентива. Такође, мерење крвног притиска и нивоа шећера у крви су изузетно важани параметри контроле, што су грађани данас и били у прилици да ураде како би проверили своје здравље.

Малишани који похађају вртић „Мали принц“ су у друштву својих васпитача знатижељним погледима обилазили штандове где су им том приликом здравствени радници, кроз едукативан и занимљив начин, објаснили колико је здравље важно.

„Деца могу много да науче, од овако малог узраста треба кренути и радити са њима. Они су најбољи слушаоци и са њима је најлакше радити. Данашњи дан ће им остати у сећању и сигурно ће га препричавати кући“, истакла је др Бојана Стојановић, специјализант социјалне медицине ЗЗЈЗ „Тимок“ Зајечар.

Светски дан здравља, обележава се широм света 7. арила сваке године под покровитељством Светске здравствене организације.

Ватерполо клуб Бор помера границе својом упорношћу

Ватерполо клуб Бор помера границе својом упорношћу. Пут до успеха је трновит, али ови момци са великим срцем, напорним тренинзима и жељом за победом, раскрчили су пут који их је довео до освојених пехара.

Освојене медаље на такмичењима сваком спортисти је потврда колико труда је уложио како би је имао у својим рукама, али уједно и подстрек да у будуће буде још бољи. Борски ватерполисти на одржаним такмичењима освојили су једно прво и једно друго место са освојеном сребрном медаљом која сија као злато с обзиром да су ови млади момци тренирали на базену „Бањица“ у Књажевцу због реконструкције затвореног базена у свом граду.

Свакако Град Бор је увек уз своје шампионе те је тако било и овог пута. Због немогућности тренирања и припрема за такмичења, Град Бор је из локалног буџета издвојио новчана средства како би ватерполисти могли да тренирају.

„Заиста им честитам на свему што су урадили до сада, честитам им и на успеху и снази коју су нам показали. Посебно ми је драго што су разумели потребу града да се реконструише градски базен после више од 30 година од саме изградње. Оно што је добро а то је да ће наредну пливачку односно такмичарску сезону сачекати у реконструсаном делу затвореног базена где се сада тренутно изводе радови на уређењу вентилације која није радила последњих 20 година. Затим, ускоро се креће и са реконструкцијом крова како би се у потпуности обезбедили потребни услови да се ови момци могу такмичити у свом граду. У плану нам је да се у летњим месецима обезбеде услови, да се мимо грејне сезоне, може грејати простор затвореног базена како се могле и одвијати утакмице“, истакао је Александар Миликић, градоначелник Бора.

Битно је да Бор има младе људе, пуне жеље и самопоуздања који се боре за свој град и да се сви проблеми превазилазе заједно, како би се у будуће створили још бољи услови за млађе нараштаје.

Капитен Ватерполо клуба Бор Лазар Ђорић захвалан је свима у клубу јер су сви дали свој максимум. По завршеним радовима на реконструкцији затвореног базена и могућношћу свакодневног тренирања нада се златној медаљи наредне године.

Када постоје добри клубови, тренери и када постоји енергија између њих и руководства града онда се јављају шампиони и велики спортисти. Успеси наших спортиста нису промакли ни великим клубовима који су почели да се распитују за неке од њих. Верујемо да ће ускоро неко од њих и заиграти у Репрезентацији Србије а нама ништа друго не преостаје него да свим срцем навијамо за њих што ће нам и бити част.

Град Бор из градске касе издваја значајна средства за спортске клубове и улаже у спортску инфраструктуру. До сада, реконструисан је паркет у малој и великој сали Спортског центра. Уређене су и постојеће фискултурне сале у школама да би се створили адекватни услови за њихово коришћење.

 

 

Градоначелник Бора са сарадницима обишао погоне Топлане

Грејна сезона у граду за сада функционише без већих проблема. Дешавају се мањи кварови на мрежи који се отклањају у најкраћем могућем року. Снабдевање гасом се реализује предвиђеном динамиком, а потрошња варира у складу са спољном температуром.

Градоначелник Бора Александар Миликић са сарадницима, обишао је погон Топлане где је са директором и запосленима разговарао о инвестицијама које би требало урадити у летњим месецима како би Топлана била спремна да на квалитетан и континуирани начин испоручује топлотну енергију и наредне године.

„У разговору са нашим суграђанима по месним заједницама стекао сам утисак да је ова грејна сезона боља него свих предходних година. Направили смо нови сестем грејања и дефинитивно нови котлови на гас су били добра идеја и добар пројекат. Са новим системом грејања стабилизовали смо испоруку топлотне енергије на територији града Бора“, истакао је Миликић.

Податак да ће од априла месеца цена комуналних услуга бити увећана за 30 одсто, изазвао је бурну реакцију код грађана. Повећање цене грејања није атак на новчанике суграђана већ изједначење цена у односу на тржишне промене.

„Наша законска обавеза је да сваког првог септембра од локалне самоуправе тражимо цену грејања сходно методологији коју је прописала Влада Републике Србије својом уредбом. Методологија тачно израчунава цену која покрива све трошкове производње и испоруку топлотне енергије. У овом тренутку цена би требало бити  250 динара по метру квадратном. Град је донео одлуку да подигне цену услуге за 30 одсто, што значи да ће цена грејања бити 138 динара по метру квадратном. Ону разлику у цени град ће морати да субвенционише из свог буџета“, објашњава директор ЈКП „Топлана“, Игор Јанковић.

Генерално, прелазак на нови енергент и постављање нових котлова већ дају добре резултате. У плану је изградња нове топлане на новој локацији али и током летњих месеци интезивно ће се радити на замени дотрајале мреже.

Бор је постао град спорта: додељени пехари најуспешнијим спортистима и спортским организацијама

У просторијама Градске управе, Спортски савез града Бора доделио је 24 пехара најбољим спортистима, спортским организацијама, тренерима и спортским радницима за остварене резултате у 2023. години.

За најуспешнију спортисткињу године проглашена је Сара Радовић. За њу је 2023. година била врло успешна. Била је најбољи играч Репрезентације Србије на Европском кадетском првенству, где је освојила 5 место и тако се пласирала на Светско првенство које ће бити одржано у Кини. Већ две године наступа за сениорску екипу ЖОРК Бора, а од прошле године незаменљив је члан Прве екипе и једна је од најбоље оцењених играчица у Супер Б лиги.

По мишљењу комисије за најуспешнијег спортисту године проглашен је Бобан Николић. Овај млади спортиста већ десет година је члан Кик бокс клуба „Бор“ и добитник је многобројних признања и награда. Члан је сениорске репрезентације Србије у кик боксу.

„Ова награда је показатељ да смо целе прошле године напорно радили и тренирали. У протеклој години, највећи утисак на мене оставило је Светско првенство у Португалу где сам освојио бронзану медаљу. Ове године смо стартовали добро и надам се још већим успесима него што је било предходне године“, истакао је Николић.

Оснивач Кик бокс клуба „Бор“ Синиша Владимировић током своје каријере остварио је запажене резултате у кик боксу. Своје дугогодишње искуство преноси на млађе генерације које постижу запажене резултате, како на домаћим тако и на међународним такмичењима. Владимировић је од недавно постао и селектор Кик бокс репрезентације Србије. И више него довољно разлога да се прогласи тренером године.

Славко Ђурић, председник Савеза спортова града Бора се поноси тиме што је Бор постао град спорта и што су наши спортисти својим примером показали  да одавде потичу изузетно талентовани млади људи. Савез ће увек бити ту да их подржи а у сарадњи са локалном самоуправом даће им ветар у леђа да остварају што боље резултате.

Спорт има способност да промени свет, моћ да инспирише и изнад свега, да уједини људе на начин на који мало шта друго може. Спорт говори универзалним језиком и својом снагом мења животе младих, пре свега, али и свих нас заједно.

 

Удржење родитеља „Бебиронче“ прославило свој десети рођендан

Удружење родитеља „Бебиронче“ прославило је свој рођендан. На обележавање десетогодишњице од оснивања, присетили су се свих спроведених акција са основним циљем, унапређење квалитетнијег породичног живота.

Обележавању 10 година успешног рада присуствовао је и градоначелник Бора Александар Миликић са сарадницима.

„Ово је једна сјајна и лепа прича, невероватни људи који су део удружења, свој живот су посветили унапређењу живота деце и најмлађих. Имали су много акција у предходних 10 година, и то веома успешних. У годинама које су иза нас испуњене су трудом да нашој деци улепшају детињство и заиста им честитам на свему што су до сада урадили. Желим им још пуно оваквих али и бољих година, а верујем да ће уз овакву енергију оне такве и бити“, истакао је Миликић.

Једна од оснивача Удружења „Бебиронче“ причом нас је вратила на само оснивање и како је све почело.

„Пре 10 година смо дошли на идеју да допринесемо, како стручно тако и као родитељи, унапређењу квалитетнијег породичног живота, да родитељима помогнемо у васпитавању и одгоју деце. Из те идеје се изродило Удружење родитеља „Бебиронче“. Кроз ових 10 година, организовали смо низ активности које су усмерене ка здравијем породичном животу али и остварењу већих родитељских права. Организовано је низ корисних и едукативних трибина, радионица, много излета и екскурзија. Удружење то не би могло да реализује без низа сарадника и подршке коју је имало, пре свега у виду донација али и других видова подршке“, истакла је Александра Такач, педагог и мајка двоје деце.

Желимо вам пуно успеха у даљем раду.

Мурал са еколошком причом краси двориште основних школа

Град Бор подржао је иницијативу Фондације Б92 осликавање мурала еколошке садржине под називом „Осликај промену“ а који је усмерен на старије тинејџере. Циљ је развијање њихових креативних вештина, мишљења као и укључивање у јавну уметност.

Креативан и инспиративан дизајн одвијао се под дирегентском палицом уметнице Маје Стојановић, под псеудонимом Змаја, која је уз помоћ ученика и грађана осликала ово уметничко дело.

„Настојимо да сваку лепу идеју спроведемо у дело, а то смо сада и потврдили. Трудићемо се да тако буде и у будућности. Свако ко буде имао неку лепу замисао, било ученик или родитељ може нам се обратити а ми ћемо се трудити да ту идеју спроведемо у дело“, истакао је Александар Богосављевић, члан Градског већа.

Сама идеја за мурал настала је кроз организоване радионице уз учешће средњошколаца који су заједно на тему екологије размишљали како може да се оплемени град, истакао је Срећко Здравковић, члан Градског већа и додао да је ово већ пети по реду осликан мурал у граду.