Већ 17. годину за редом, у селу Бучје надомак Бора, одржaва се Сабор влашких песама и игара. Културно-уметничка друштва из села домаћина и гости из Дубочана, Никиоличева, Рготине и Зајечара кроз песму и игру представили су бројној публици богату културну баштину влашког народа.

Чланови културно-уметничких друштава су у духу фолклора размењивали искуства и успостављали трајне везе.

На отварању Сабора, Љубиша Репеџић, Градски већник је нагласио да је веома важно одржавање оваквих манифестација како би се сачувало и неговало изворно народно стваралаштво. Презентацијом традиције и обичаја, сачуваће се од заборава култура једног народа и пренети и на генерације које тек долазе. Док је год културе, игре и песме на влашком језику, биће и влашког народа.

Публика је на сабору имала прилику да у ревијалном делу погледа извођeње изворних влашких народних песама и фолклорне наступе, док је у такмичарском делу програма организован избор за најлепшу девојку сабора и надметање у брзом мотању клубчета.

Организатор овогодишњег сабора била је Месна заједница Бучје а покровитељ манифестације Град Бор уз техничку подршку Центра за културу Бор.