Пчеларство као једна од најстаријих привредних грана, последњих година на територији града Бора, бележи пораст.

Убрзани развој пчеларства подстакле су и субвенције као  помоћ пољопривредним произвођачима за куповину нових машина или унапређење пољопривредне производње. Ове године, из локалног буџета, издвојено је 45 милиона динара као помоћ пољопривредним произвођачима.

Градоначелник града Бора Александар Миликић са сарадницима данас је обишао пчелињак Бранислава Крстића у насељу Малазија који је својим радом, енергијом и залагањем за кратко време формирао 58 друштава.

Иако се бави пчеларством тек неколико година, захваљујући субвенцијама града ове године купио је центрифугу и опрему за нова пчелиња друштва. У своју пољопривредну производњу уложио је 110 хиљада динара од чега је имао повраћај новца од 60 одсто. Крстић истиче да му је помоћ изузетно важна како би могао да напредује и сам развија свој пчелињак.

Пчелари су ове године искористили субвенције кроз два програма мера и то за куповину опреме и за мере контроле болести и прихране пчела. Наредне године биће омогућене субвенције за куповину приколица и транспортних возила за пчелиња друштва, а кроз сарадњу са научним институтима за 30 пчелара биће организована обука за производњу и анализу меда, као и садњу двонаменских биљака које се могу користити и у сточној исхрани и за пашу пчела. Једна од мера биће и едукација пчелара у сарадњи са Пољопривредним факултетом, како би поспешили и максимизирали своје пчелињаке, истакао је Ненад Крачуновић, члан Градског већа.

Наредне године буџет за пољопривреду износиће 46 милиона динара, а само за пчеларство биће издвојено 6 милиона динара кроз програм нових мера.