Град Бор је и ове године одобрио субвенције за помоћ пољопривредним произдвођачима и из буџета издвојио новчана средства за развој пчеларства.

По основу расписаног конкурса за набавку опреме за пчеларство, додељена су 62 решења. За ове намене из градског буџета издвојено је 5 милиона динара. Преостали износ за доделу субвенција, у износу од око 2 милиона динара, биће додељен свим заинтересованим пчеларима по основу поновљеног конкурса који ће бити расписан у понедељак 17. октобра.

Такође, данас је додељен пет решења за куповину машина за транспорт – руковање течног, чврстог и полутечног стајњака. Из локалног буџета за ову врсту субвенција, опредељена су новчана средства у износу од милион динара. До сада је утрошено 318 хиљада динара. Уколико буде заинтересованих пољопривредника, конкус ће бити поновљен до краја ове године.

Након доделе решења, пољопривредни произвошачи су давали предлоге како се може унапредити пољопривредна производња. За већину предлога коју су пчелари изнели постоје техничке могућности да се од наредне године субвенционишу. Један од захтева пчелара био је и повећање медоносних биљака на територији града Бора. За сада, град Бор има право да искључиво само да на својим површинама врши пошумљавање. Град ће у наредном периоду апеловати на компанију Зијин да на својим површинама врши озелењавање медоносним врстама“, истакао је Ненад Крчуновић, члан Градског већа.

Да поред сточарства и воћарства, производња меда и сектор пчеларства у Бору имају перспективу, град ће и у будуће наставити са пружањем финансијске подршке пчеларима са територије града Бора.