Поводом славе борског села Слатина, Велике Госпојине, одржана је 29. традициоанлна манифестација „Сабор игре“.

Народи на територији града Бора морају да чувају своју традицију и културу, јер то представља базу једног народа, поручио је градоначелник Бора Александар Миликић на отварању традиционалне манифестације у селу Слатина.

Докле год је оваквих сабора, докле год је младих, али и старих наших суграђана у влашкој ношњи, биће културе и традиције која се преноси с колена на колено. Све ово је управо оно што представља базу једног народа, а то је култура и традиција. Негујте културу и традиију Влаха, као и свих других народа који живе у Бору. Много људи различитих народа живи у слози и разумевању“, истакао је Миликић.

Овом приликом у такмичарском делу програма наступиило је пет културно уметничких друштава из Сикола, Босилеграда, Сумраковца, Петровца на Млави и села домаћина. А како традиција наћађе изабрана је и лепотица Сабора. Титулу најлепше однела је Екатарина Миланов, прва пратиља Јелена Гвоздић, док је по мишљењу жирија титулу друге пратиље понела Марија Антонијевић.

Публици смо се представили са нашим изворним играма из Сикола и једном песмом здравицом и једним колом. Имамо доста младих људи, имамо негде око 70 чланова. Наступамо по целој Србији“, каже Новица Јаковљевић из Сикола.

Манифестације јесу значајне првенствено због очувања традиције. Посећујемо једни друге. Чланови мог КУД-а воле да путују и лепо нам је да се дружимо и зато одржавамо све ово“, рекао је Жика Шутуловић, КУД „Бранко Олар“ Слатина.

Организатори „Сабора игре“ у Слатини су, Културно уметничко друштво „Бранко Олар“, Месна заједница Слатина и Центар за културу у Бору. Покровитељ манифестације је Град Бор.