Представници локалне самоуправе, СУБНОР-а, Соколског друштва, Друштва за неговање слободарских традиција, Социјалистичке партије Србије и Организације резервних војних старешина поводом обележавања Дана државности, положили су венце на споменик погинулим ратницима у ратовима од 1912. до 1918. године.

„15. фебруар је за град Бор и читаву Србију јако важан датум не само у верском смислу, већ и државном. Након сече кнезове где се народ побунио и организовао против Турака и покренуо Први српски устанак, који је изузетно значајан у нашој историји. За кратко време, 1835. године направљен је и наш Устав, који је у то доба био оличен либерализмом и демократијом. Овим Уставом укинут је феудални систем. Данашњи датум не сме да се заборави и будуће генерације треба да буду упознате са историјом.“, истакао је Срећко Здравковић, члан Градског већа.

У историји Србије, 15. фебруар 1804. године је дан када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и дан када је 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије – Сретењски устав. Овај датум је најбитнији датум у политичком, културном и историјском календару Србије.