Град Бор донео је прошле године одлуку о изради стратегије за побољшање енергетске ефикасности стамбених зграда у Бору. После јавне набавке изабрана је фирма која ће израдити стратегију, чији је циљ стварање услова за повећање енергетске ефикасности стамбених објеката, односно омогућавања уградње изолације под повољним условима скупштинама станара, речено је између осталог на састанку радне групе која се бави овом стратегијом, која би требало да буде завршена у наредна два месеца.

„Управо помоћу израде стратегије енергетске ефикасности дефинисаћемо шта је то што је неопходно да град уради у наредном периоду када су у питању корисници топлотне енергије у стамбеним објектима. Циљ нам је да смањимо потрошњу топлотне енергије, а самим тим смањила и цена за наше суграђане, али исто тако смањио и утицај на животну средину. Врло одговорно смо приступили решавању овог питања, а на овај начин ћемо спојити економски, социјални и еколошки аспект. Не заборавимо да смо у претходном периоду, у градском буџету, предвидели 30 милиона за суфинансирање уређења фасада и постављање изолације чиме бисмо што већем броју зграда омогућили уштеду енергије јер је добра фасада кључна за регулисање потрошње топлотне енергије.“, рекао је Aлександар Миликић, градонaчeлник Бора.

Иначе, енергетска ефикасност је препозната у стратегији развоја Републике Србије до 2025. са пројекцијама до 2030. године као нови енергетски извор зато што енергетска ефикасност може да допринесе увозној независности, смањењу потрошње енергената и смањењу емисије гасова стаклене баште.