Грађани, удружења, заинтересована правна лица и стручне службе имали су данас прилику да на јавној расправи, која је спроведена од стране Министарства за заштиту животне средине, изнесу своја мишљења и примедбе на студију о процени утицаја на животну средину извођења рударских радова на локацији „Чукару Пеки“ код Бора.

ФОТО: Бор030.нет

„Ми смо били задужени да расправу спроведемо на локалном нивоу и претходних 20 дана наши суграђани су имали право на увид у план, а након данашње дискусије рок за подношење сугестија и предлога на сам план биће продужен. Град Бор је врло заинтересован за овај документ, а комисија министарства ће, након истека рока за подношење предлога, разматрати постављена питања и донети техничку одлуку о самом плану.“, рекао је градоначелник Бора Александар Миликић.

 

Један од учесника јавне расправе, Бранислав Михајловић, инжењер рударства и народни посланик из Бора, у ауторском тексу за портал Нову економију похвалио је одлуку кинеске фирме да се метода откопавања руде са зарушавањем промени у откопавања са очувањем површине терена изнад рудника.

Да подсетимо, Влада Србије уредбом је утврдила Просторни план подручја посебне намене експлоатације минералних сировина на локалитету рудника „Чукару Пеки“ које обухвата простор од 4503,5 хектара. Циљеви у рударству су наставак истраживања нових лежишта и покретање рударске производње, реализација инвестиција као и усклађивање стратешких решења у рударству са интересима града Бора око дела инфраструктурних система и прилагођавање производње захтеваима заштите животне средине. На подручју лежишта Чукару Пеки планирана је производња руде бакра 3,3 милиона тона годишње, односно 10.000 тона дневно, а рудник би требало да буде отворен 2021. године са веком експлоатације од 15 година.