Градоначелник Бора, Александар Миликић, одржао је састанак са свим локалним еколошким удружењима и онима који се екологијом баве, у циљу израде краткорочног акционог плана заштите ваздуха којим ће се градски ресурси усмерити ка решавању проблема аерозагађења и управљању променама од утицаја на квалитет животне средине и здравље становника Бора у будућности.

„Драго ми је да смо се разумели да сва еколошка питања у граду Бору морамо да решавамо за радним столом, институционално и уз консензус, али и да све предлоге еколошких удружења на локалном нивоу укључимо у наредни краткорочни еколошки план по питању квалитета ваздуха. Циљ је да се у наредном периоду оформи мониторинг тим и унапреди систем информисања грађана о квалитету ваздуха, као и да се поново састанемо за седам дана на истом месту и отворимо многа друга питања која су за нас јако битна. У плану је и формирање Зеленог савета који би на стручан начин приступао питањима из области заштите животне средине. Сложили смо се да је Зијин јако битан за наш град и да мора да ради, али и да сви заједно морамо да контролишемо параметре када је у питању квалитет ваздуха и средина у којој живимо ми и наши суграђани“, рекао је градоначелник Бора.

Руководство градске управе у Бору истакло је да су, у претходном периоду, створени предуслови за израду краткорочног акционог плана, као и да су градским буџетом предвиђена средства за израду истог, а план ће радити овлашћена стручна институција која се буде јавила по условима јавне набавке. Рок за израду плана је двадесет дана, а услове ће, заједно са градском управом, поставити локална еколошка удружења и контролисати читав процес израде плана.

„Оно што је јако битно јесте да ће план ићи на јавну расправу, где ће наши суграђани моћи да се укључе дајући предлоге, сугестије и критике на план, а када план буде усвојен биће упућен на сагласност надлежном министарству“, додаје Миликић.

Локална еколошка удружења су у претходном периоду одржала трибину како би, на један конструктиван начин, дали предлоге који би помогли градској управи да своје надлежности на локалу реализује.