Градоначелник Бора, Александар Миликић, одржао је састанак са свим локалним еколошким удружењима и онима који се екологијом баве, у циљу израде краткорочног акционог плана заштите ваздуха којим ће се градски ресурси усмерити ка решавању проблема аерозагађења и управљању променама од утицаја на квалитет животне средине и здравље становника Бора у будућности.

„Драго ми је да смо се разумели да сва еколошка питања у граду Бору морамо да решавамо за радним столом, институционално и уз консензус, али и да све предлоге еколошких удружења на локалном нивоу укључимо у наредни краткорочни еколошки план по питању квалитета ваздуха. Циљ је да се у наредном периоду оформи мониторинг тим и унапреди систем информисања грађана о квалитету ваздуха, као и да се поново састанемо за седам дана на истом месту и отворимо многа друга питања која су за нас јако битна. У плану је и формирање Зеленог савета који би на стручан начин приступао питањима из области заштите животне средине. Сложили смо се да је Зијин јако битан за наш град и да мора да ради, али и да сви заједно морамо да контролишемо параметре када је у питању квалитет ваздуха и средина у којој живимо ми и наши суграђани“, рекао је градоначелник Бора.

Руководство градске управе у Бору истакло је да су, у претходном периоду, створени предуслови за израду краткорочног акционог плана, као и да су градским буџетом предвиђена средства за израду истог, а план ће радити овлашћена стручна институција која се буде јавила по условима јавне набавке. Рок за израду плана је двадесет дана, а услове ће, заједно са градском управом, поставити локална еколошка удружења и контролисати читав процес израде плана.

„Оно што је јако битно јесте да ће план ићи на јавну расправу, где ће наши суграђани моћи да се укључе дајући предлоге, сугестије и критике на план, а када план буде усвојен биће упућен на сагласност надлежном министарству“, додаје Миликић.

Локална еколошка удружења су у претходном периоду одржала трибину како би, на један конструктиван начин, дали предлоге који би помогли градској управи да своје надлежности на локалу реализује.

English EN Serbian SR
Промени величину фонта
Контраст