Крајњи рок за пријаву на Јавни конкурс за суфинансирање уградње соларних панела за породичне куће у Бору је до 17. маја 2022.

Градоначелник Бора Александр Миликић истиче да је ово права прилика за Боране да искористе финансијска средства и да се пријаве на конкурс. Места има довољно, за још двадесетак заинтересованих суграђана.

Позивам све суграђане који имају интерес да учествују у оваквом пројекту да се јаве до 17. маја када је последњи дан конкурса и да искористе ове бенефите које су омогућили Република Србија и град Бор. Има довољно финансијских средстава, очекивали смо већи одзив наших суграђана, али очигледно да економска и геополитичка криза која постоји у Европи, ствара несигурност код грађана. Ово је добра прилика и треба се укључити у овај програм”, сматра Миликић.

Миликић додаје, да је Град Бор у 2022. години одвојио финансијска средства за субвенцију за енергетску ефикасност столарије и фасаде, а након Градског већа биће објављен Јавни позив за извођаче радова, а најкасније до месец и по дана и Јавни позив за суграђане.

Члан Градског већа, Игор Јанковић каже да је ово јединствена прилика да грађани Бора, који имају могућност и испуњавају услове дефинисане Правилником, уграде соларне панеле уз субвенцију Града и државе.

Ово је једна паметна инвестиција која ће грађанима донети низ бенефита, а најбитнији јесте уштеда у рачунима за електричну енергију. Не мање битан је и прелазак на обновљиве изворе енергије који имају утицај на очување и квалитет животне средине. Град и Министарство субвенционишу до 6 кW јачине соларних панела, а максимална вредност субвенције се добија од мањег износа од две вредности. Прва вредност је 50% од укупне инвестиције са пдв-ом, а максимално 420 хиљада динара. Друга вредност се добија множењем јачине соларних панела са 70 хиљада динара са пдв-ом. Грађани уз пријавни образац, треба да поднесу и документацију којом показују да испуњавају услове Правилника”, истиче Јанковић.

Након 17. маја, када се затвара конкурс, комисија ће прегледати сву приспелу документацију, а после, каже Јанковић, следи и теренски обилазак свих пријављених грађана после чега ће се утврдити ранг листа на основу четири критеријума.