Од  три предлога Одлука, који су данас били на дневном реду 30. седнице Градског већа, два ће ићи на јавну расправу, а односе се на локалне комуналне таксе и таксу о коришћењу јавних површина.

Када је реч о локалним комуналним таксама, оно што је битно је да се цене када је реч о локалним комуналним таксама, које се односе на приватнике и предузетнике, неће мењати. Задржаће се цене из 2020. године, осим у категорији предузећа која имају приход преко 50 милиона динара а то су делатности којима се баве кладионице, коцкарнице и банке, град је за њих повећео таксе за 15 процената.

Сагледали смо да кроз ову одлуку не оптеретимо мала и средња предузећа, да задржимо ниво из 2020. године и да на тај начин поспешимо развој предузетништва на територији Бора јер буџет града не расте на основу намета пореза и доприноса већ на основу прихода од развоја индусрије, у овом случају од рударења. Битно је још да је одлука о коришћењу јавних површина увећана само за 2 процента и то значи да је  враћена на ниво из 2020. године. Јер смо тада, због подстицајних мера за превазилажење короне, умањили цену за 2 процента. Тако да ће заузеће јавне површине са 48 динара, овом одлуком, бити повећано на 49 динара по метру квадратном“, истакао је градоначелник Бора Александар Миликић.

Миликић додаје да се на овакав начин држи стабилна политика пореза на територији града Бора. Ово је политика стабилног развоја, подршке предузетништву, али исто тако кроз све мере запошљавања које се спроводе кроз програме самозапошљавања, прве шансе, јавних радова, стручне праксе, град Бор врло одговорно и темељно води рачуна о привредницима као једним од битних фактора за развој локалне самоуправе.

Чланови Градског већа усвојили су на данашњој седници и Предлог Одлуке о додели бесповратних средстава грађанима за спровођење енергетске санације породичних кућа, станова и стамбених зграда.

 

 

 

У оквиру Одлуке налази се коначна листа корисника коју је формирала комисија након обиласка свих објеката са преелиминарне листе. Укупно 124 грађана добиће бесповратна средства за 126 мера. На листи доминирају грађани који су аплицирали за програм замене столарије, њих 96. Након доношења Одлуке следи израда појединачних решења о сваком кориснику, након чега ће се приступити потписивању тројних уговора између грађана, локалне самоуправе и извођача радова“, рекао је Игор Јанковић, члан Градског већа.

Планирани износ субвенција био је 18 милиона динара, а утрошено је око 16 милиона и 800 хиљада динара. Разлика која је остала биће утрошена за наредни позив уградње соларних панела. Рок за завршетак радова је 1.март, али уколико буде потребе због временских услова, рок ће бити продужен.