На одржаној 32. седници Градског већа, већници су усвојили најзначајнији предлог –  буџета града Бора за 2023. годину који је предвиђен на шест милијарди и 400 милиона динара. Буџет је 5,8 милијарди, а преосталих 530 милиона су средства која ће бити пренета из ове године.

Чак 3,1 милијарда ће бити издвојена за капиталне инвестиције. Наредне године у плану је изградња аква парка, 17 дечијих игралишта у сеоским и градским месним заједницама али и изградња водоводне мреже у селима.

Готово половина буџета издвојена је за капиталне инвестиције, никада до сада није било издвојено толико новца. Буџет је направљен тако да буде у интересу свих грађана, истакао је на седници Градског већа градоначелник Бора Александар Миликић.

За следећу годину издвојено је 380 милиона за набавку опреме за јавно комунална предузећа, 203 милиона динара биће издвојено за куповину магнетне резонанце и морам рећи да обећање које смо дали пре две године да ће Бор добити најсавременији дијагностички центар полако спроводимо у дело. Ове буџетске године купили смо скенер и нове апарате који су били неопходни“, додао је Миликић.

Један од капиталних пројеката важних за град Бор јесте и изградња Европског вртића, која ће почети следеће године. Укупна вредност инвестиције је око 700 милиона динара, а у  новом обданишту моћи ће да борави 260 малишана.

У наредној години буџетом је предвижено виђе новца и за популациону политику.

Од првог јануара 2023.године све породиље које се породе у новој години имаће за прво дете једнократну помоћ од 50 хиљада динара, за друго, осамдесет, а за треће и четврто дете 140 хиљада динара. Незапошљене породиље прве године од дететовог рођења примаће новчану надокнаду 20 хиљада динара на месечном нивоу“, рекла је Тамара Пауновић, члан Градског већа.

Чланови Градског већа зелено светло дали су и на предлоге о давању у закуп пословног простора и гаража, захтев Влади Републике Србије за пренос парцела и станова на град Бор.

Коначну реч, даће одборници на Скупштини града која је заказана за 23. децембар.