Завршна конференција ИПА пројекта Румунија – Србија, под називом „Ватрогасна служба у прекограничној сарадњи“, oдржана je данас у Градској кући. Ово je jeдан од највреднијих пројеката у коме је учествовао град Бор, чија је укупна вредност 1,7 милиона евра, од којих су обе стране за унапређење рада ватрогасних служби добиле по 884.000 евра.

Учесници конференције оценили су да је овај ИПА пројекат од велике важности како за животну средину, тако и за ватрогаснe службе општине Ђјермата и града Бора.

Kонференцији, су поред представникa локалне самоуправе, присуствовали и представници ватрогасне службе града Бора и  цивилне заштите, док су представници општине Ђјермата из Румуније конференцији присуствовали путем видео позивa.

На почетку конференције, присутнима се обратио градоначелник Бора Александар Миликић који се захвалио присутнима, као и драгим пријатељима општине Ђјермата на успешној реализацији овог великог пројекта.

„Поносан сам што је град Бор, уз помоћ Европских фондова и прекограничне сарадње са суседном државом Румунијом, реализовао највећи пројекат до сада у вредности од 1,7 милиона евра.

Наш град био је носилац једног значајног пројекта попут овог који је обухватио осавремењивање наше ватрогасно-спасилачке јединице, али и подизање самог степена безбедности наших суграђана када се ради о противпожарној заштити“, рекао је Миликић.

Миликић је додао да је јединица је у пуном саставу, возила су потпуно спремна за брзе интервенције, а припадници ватрогасно-спасилачке јединице су већ небројено пута доказали да су храброшћу, брзим и одговорним реаговањем увек спремни да помогну својим суграђанима у случају ватрених стихија.

Члан Градског већа града Бора задужен за пројекте, омладину и економски развој, Срећко Здравковић, истакао је важност ИПА пројекта, као и важне резултате које је пројекат постигао.

“Важно је истаћи да успевамо да, кроз фондове прекограничне сарадње, додамо једну нову вредност свему што радимо у граду и да кроз финансијске програме подршке Европске уније добијемо овакав вид стимулације за даљи рад. Вредност овог пројекта је 884.000 евра, што подразумева три ватрогасна камиона, специјално возило за Сектор цивилне заштите, а у пројекат је укључена и ватрогасна опрема за припаднике јединице, као и сертификоване обуке за ватрогасце и припаднике Цивилне заштите“, додао je Здравковић.

Командант Ватрогасно-спасилачког батаљона града Бора, Иван Јанковић, изразио је захвалност граду на успешној реализацији овог важног пројекта, која је од великог значаја за безбедност грађана и ватрогасну-спасилачку јединицу.

„Дугујемо велику захвалност граду Бору на успешном пројекту и што нам је обезбедио три нова возила, два противпожарна камиона и једну аутоцистерну, која могу да се користе и у градским срединама. Нико у Србији није добио овако велики поклон од свог града, и сада грађани могу бити безбеднији јер наша ватрогасно-спасилачка јединица може реаговати у готово свим ванредним ситуацијама“, закључио је Јанковић.

Овај ИПА пројекат је један од два пројекта које је град Бор реализовао у прекограничној сарадњи, а како се могло чути током конференције, у плану је да се настави са пројектима које финансира Европска унија у циљу унапређења  животногстандарда грађана Бора.