Кризни штаб за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 предложио је данас да се радно време тржних центара, услужних делатности, кафића и ресторана продужи до 20 часова, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић је, по завршетку седнице Кризног штаба, рекао да мере ступају на снагу одмах, али да су орочене до петка, 25. децембра.

Истакао је да ће ових пет дана послужити да се анализира и процени епидемијска ситуација, од чега ће зависити да ли ће мере бити продужене, промењене или допуњене.

„Очигледна је потреба становништва да користи услуге, уз поштовање свих мера. Кафићи и ресторани могу да раде до 20 часова, без коришћења музике у било ком смислу, јер се уз њу људи опуштају, не поштују мере и долази до могућности лакшег преношења вируса“, објаснио је Тиодоровић.

Фото: сајт Владе РС

У ковид амбулантама на целој територији земље дошло је до смањења броја првих прегледа, указао је он и поновио да ће од епидемијске ситуације зависити даље одлуке у петак, 25. децембра.

Према његовим речима, наредних дана се очекује веће смањење броја пацијената у ковид болницама, с тим што је у Београду, Нишу, Новом Саду и Крагујевцу и даље највећи притисак на здравствене установе.

Тиодоровић је, говорећи о мерама за Нову годину, рекао да се о томе интензивно размишља, али да то зависи од епидемијске ситуације.