Због пожара на градској депонији, на делу територије града Бора проглашена је ванредна ситуација, одлука је градског Штаба за ванредне ситуације на данашњој седници која је одржана по хитности.

Одлука је донета како би се омогућило ангажовање додатне механизације која ће учествовати на гашењу пожара на градској депонији, чуло се на данашњој седници.

“Од тренутка када смо добили дојаву о пожару, сви наши капацитети су потпуно стављени у функцију и ангажовани на сузбијању и гашењу пожара на градској депонији. Уз максимално ангажовање Ватрогасно-спасилачке јединице Бор, огромну помоћ добили смо од компаније Зијин која је ставила на располагање своју механизацију и већ три дана учествује у сузбијању пожара” рекао је Игор Митровић, директор ЈКП “3.Октобар “ Бор.

Увођењем ванредне ситуације на делу територије града обухваћеној пожаром омогућено је ангажовање субјеката од посебног значаја за заштиту и спасавање на територији града Бора, што значи да ће и други привредни субјекти са територије града ставити на располагање неопходну механизацију за потребе гашења пожара на градској депонији.

„Због велике количине дима који се шири ка граду и селима, донели смо одлуку да уведемо ванредну ситуацију. Очекујем да ћемо, уз додатно ангажовање механизације компаније Serbia Zijin Copper и Serbia Zijin Mining, као и осталих приватних субјеката који имају могућност да се укључе и ангажују у локализовању пожара, ситуацију ставити под контролу у вечерњим сатима.” рекао је градоначелник Александар Миликић.

Он је истакао и да се стање на терену редовно прати и да је заједнички задатак свих који су укључени у решавање овог питања да се сузбије пожар, смањи ниво ватре и дима, а што је најбитније, заштити здравље свих који живе на територији града Бора.

Иначе, пожар на градској депонији гаси се већ више од 72 сата, а како се могло чути на седници Штаба, узрок пожара ће бити накнадно утврђен, али се претпоставља се да је разлог пожара депоновање и одлагање лако запаљиве материје на градској депонији.