Поводом обележавања годишњице страдања Петра Грамића, Јована Москаловића и Јована Добрића, хероја НОБ-а у Другом светском рату, представници града Бора, градског одбора СУБНОР-а и ученици четвртог разреда ОШ “Петар Радовановић”, јуче 27. маја, одали су почаст и положили венце и цвеће на спомен обележје палима у Спомен-парку у Злоту.

О значају тог датума говорио је потомак страдалог родољуба и председник Месног одбора СУБНОР-а Злот, истакавши да је овај дан за мештане Злота јединствен и да га треба памтити и обележавати у знак сећања на пале борце који су веровали у слободу и будућност какву данас живимо.

„Важно је да се присетимо бораца, хероја и рудара, као и чланова Бољевачког партизанског одреда који су дали животе у борби са окупатором и домаћим издајницима у Другом светском рату. То су били људи који су се свесно жртвовали за идеале и будућност и никада се не сме заборавити колико је слобода скупо плаћена“, поручио је Љубиша Москаловић, потомак страдалог родољуба.

Иначе, Злот је једино борско село које су у Другом светском рату фашисти два пута палили и једном бомбардовали. Коначно је, седмог октобра 1944. године руска Црвена армија ослободила ово село, али тек после велике борбе са нацистима.