У борском Дому здравља у току је имунизација становништва трећом дозом вакцине против корона вируса.

Сви вакцинисани Борани који су примили обе дозе вакцине против Kовида-19, моћи ће након шест месеци да приме и трећу дозу, а обавештење о навршених 180 дана од примљене друге вакцине грађани ће добијати путем СМС поруке са линком који води на Портал електронске управе, са свим детаљним информацијама.

Према речима начелника Службе за превентивну здравствену заштиту, грађани се у консултацији и по препоруци свог изабраног лекара могу вакцинисати једном од понуђене три вакцине, и то кинеском Синофарм, руском Спутњик В и вакцином произвођача Фajзер.

Допунска доза се за сада даје у пункту у Дому здравља, у служби патронаже, где се иначе врши имунизација становништва, и сви они који су добили поруку да се јаве у Клуб за стара лица како би примили вакцину, долазе у Дом здравља, јер је за сада то једини пункт за имунизацију. Напоменула бих да вакцина има довољно и упућујем апел свим суграђанима да се вакцинишу на време и позвала све оне који до сада нису, да ступе у процес имунизације како би се вирус коначно победио”, рекла је др Јаворка Станкулић, епидемиолог.

Из епидемиолошке службе поручују да је досад дата 31 хиљада доза вакцина и да постоји велико интересовање за допунску дозу којом се већ вакцинисало близу 200 Борана.

С обзиром да број новозаражених расте, Служба за превентивну здравствену заштиту је увела меру предострожности која се односи на децу која бораве у вртићима и предшколце, а то је да пре повратка у колектив, уз редован општи педијатријски преглед, ураде и антигенски тест, чији су резултати готови након пар минута.

Тренутна епидемилошка ситуација у Бору је према оцени стручњака несигурна, са тенденцијом погоршања из дана у дан, и може да пређе у неповољну, а главни извор заразе су доласци из иностранства, упозоравају из епидемиолошке службе Дома здравља.

Према одлуци ресорног министарства, Општа болница Бор није у ковид систему и тренутно је на територији града 76 позитивних на корона вирус, док је четворо хоспитализовано у ковид болници у Крушевцу.