Брестовачка бања, некадашња миљеница кнежева и посетилаца значајних личности политичког, културног и друштвеног живота Србије из 19. века, традиционалном манифестацијом „Дани Брестовачке бање“, дужом од четврт века, чува од заборава нешто од минулих времена, а у свом развоју прати и актуелне културне и туристичке трендове, чиме полако добија карактер међународне манифестације.

Фото: Борскојезеро.инфо

Овогодишња манифестација „Дани Брестовачке бање 2021.“, одржаће се 21. августа, а почеће отварањем продајне изложбе сувенира, рукотворина и предмета старих заната на више од 50 излагачких штандова из свих крајева Србије, док ће најбољи гастрономи овог дела источне Србије показати своје умеће у припреми старих јела на традиционалан начин у оквиру такмичења „Златне руке“.

Свечано отварање ове традиционалне манифестације је тачно у подне, где ће чланови културно-уметничког друштва “Бор” на позорници извести староградски програм, а оно по чему су “Дани Брестовачке бање” препознатљиви јесте занимљиви историјски позоришни комад који из године у годину одушевљава све посетиоце, а публика ће овог пута уживати у инсценацији доласка барона Јохана Хердера у Брестовачку бању који је лековите воде ове бање упоредио са водама швајцарских и аустријских бања.

Између осталог, посетиоци ће имати прилику да погледају сталну изложбену поставку „Брестовачка бања у доба кнеза Милоша“ у Конаку кнеза Милоша Обреновића, у Оџаклији, а такође је организован и групни обилазак најлепше пећине на овим просторима – Лазареве пећине.

У смирај дана планирано је симболично паљење преображењске ватре на ушћу Брестовачке реке и реке Пујице у самој бањи.

Манифестација је под покровитељством Града Бора, а у организацији Туристичке организације Бор, Установе Центар за културу Бор, Музеја рударства и металургије, као и туристичког објекта „Српска круна“ у Брестовачкој бањи.