Град Бор је у претходне четири године издвајао одређена финансијска средства намењена за реконструкцију и изградњу нових водоводних мрежа на територији града.

Из Јавно комуналног предузећа „Водовод“ поручују да је у протеклом периоду урађена реконструкција водоводне мреже у Брестовцу, Шарбановцу, Несторовом потоку, као и то да је главна улица у граду „Моше Пијаде“ обновљена где је извршено преспајање са старе на нову водоводну мрежу.

Један од великих уговора који је потписан између града, борског Водовода и компаније Зиђин односи се на учешће ове компаније у финансирању, реконструкцији и изградњи четврте и пете фазе водовода у Метовници, чија вредност износи 118 милиона 800 хиљада динара, док се прве три фазе финансирају из буџета града, где се радови на трећој фази ускоро приводе крају.

Недавно су отпочели и радови на реконструкцији главне водоводне мреже из правца изворишта Сурдуп ка селу Доња Бела Река, а ради се о мрежи која је лошег квалитета на којој се није радило неколико деценија.

Према речима директора ЈКП “Водовод” Горана Павића, у селу Доња Бела Река одржан је један конструктивни састанак са мештанима на ком је било речи о водоводу Сурдуп и који су кораци неопходни како би се реализовао пројекат.

Заправо, ово је ревизија пројекта из 70-их година где ће се урадити нова водоводна мрежа са квалитетним цевима и шахтама, јер је до сада постојао губитак воде и до 50 одсто. На састанку мештане је највише интересовало који је циљ пројекта, колики су губици и шта је то што је неопходно како би мрежа несметано функционисала”, рекао је Павић.

Између осталог, директор је напоменуо да је извориште Сурдуп најстабилнији водовод који има чак и прелив, и да мештани Доња Беле Реке немају никакву бојазан да ће у неком тренутку остати без воде у својим домовима.

Такође, пре два месеца радници ЈКП „Водовод“ завршили су у месној заједници Злот постављање четири километра дугу водоводну мрежу, којом је за педесет породица у овом селу обезбеђено стабилно снабдевање водом током целе године, а за ову намену је из градског буџета издвојено је 25 милиона динара.