На предлог градског Штаба за ванредне ситуације, из разлога неповољне епидемиолошке ситуације заразне болести ковид-19, на територији града Бора проглашена је ванредна ситуација.

Одлука је донета на основу предлога Стручно-оперативног тима за хигијенско-епидемиолошке мере Штаба за ванредне ситуације града Бора, а који је условљен повећањем броја заражених на територији града.

Проглашењем ванредне ситуације на снагу ступају посебне мере заштите становништва које је донела Влада РС, а које су уређене чланом 9а Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести COVID-19 које је („Службени гласник РС“: 66-2020-4, 93-2020-12, 94-2020-3, 100/2020-3, 109/2020-3, 111/2020-3, 120/2020-3, 122/2020-4).

На данас одржаној седници Штаба донете су три наредбе којима се ближе уређује поступање појединих субјеката у спровођењу републичких мера:

1. Налаже се Градској управи, јавним предузећима, установама и привредним субјектима, власницима малопродајних трговинских објеката, угоститељских објеката, фризерских, козметичких, самосталних радњи и привредних друштава, самосталних и других објеката да, почев од 23.10.2020.године спроведу све хигијенско-санитарне мере на улазима у објекте или башту, односно:

– да на улазу у објекте изврше дезинфекцију руку и обуће, запослених и гостију (постављање дезобаријера на уласку у објекат, постављање дезинфекционих средстава: алкохола или асепсола, ношење заштитних маски како потрошача тако и запослених у затвореном простору и предузимање мера поштовања социјалне- физичке дистанце (2м));
– да запосленима обезбеде хигијенско-техничку заштиту: маску или прекривку преко уста и носа;
– да одреде лице које мери температуру тела топломером на даљину сваком лицу које улази у објекат и да лицима са повишеном температуром не дозвољава улазак у објекат , односно башту;
– да одреде и на улазу у објекат истакну обавештење о максималном броју лица која се истовремено могу наћи у објекту и о одговорном лицу у објекту за спровођење прописаних мера – име и презиме и контакт телефон одговорног лица;
– да истакну на улазу у објекат видно обавештење у коме стоји да се уочене неправилности у поштовању прописаних мера могу пријавити Градској управи града Бора сваког дана у периоду од 0-24 часа на телефон 060/2727059 или радним данима у периоду од 7 до 15 часова на телефон 030/424192 или путем е-адресе prijaviproblem@bor.rs. plaza-escorts.com.

2. Налаже се управницима зграда, ЈКП за стамбене услуге „Бор“ Бор, ЈКП „3. Октобар“ Бор да одмах након ступања на снагу ове наредбе започну дезинфекцију заједничких просторија у стамбеним зградама и прање улица, тргова, тротоара, пешачких стаза и дечијих игралишта уз употребу дезинфекционих средстава.

3. На територији Града Бора забрањује се организовање свечаности, као и организовања спортских манифестација и других забавних и културних манифестација са публиком.

Контролу спровођења ових наредби вршиће Градска управа града Бора- Одељење за инспекцијске послове у сарадњи са републичким органима.

Како је речено током данашње седнице градског Штаба за ванредне ситуације, разлог за увођење ванредне ситуације јесте пооштравање мера у циљу заштите здравља грађана.

„Наш циљ је да кроз овакву одлуку заштитимо сваког нашег суграђанина од потенцијалног ширења вируса. Мере које су данас предложене на седници Штаба не излазе из оквира прописаних мера Кризног штаба Владе РС и односе се, пре свега, на бољу комуникацију са нашим суграђанима и на њихово пријављивање непоштовања мера.“, рекао је градоначелник Александар Миликић.

Свака неправилност која путем сервиса „Пријави проблем“ буде пријављена од стране грађана, биће упућена у градску комуналну инспекцију која ће, у сарадњи са републичком санитарном инспекцијом, извршити контролу пријаве у најкраћем временском року.

„На овај начин ће Град Бор, у сарадњи са локалном и државном инспекцијом, покренути један ланац одговорности свих оних који су задужени за спровођење прописаних мера. Показало се да Борани умеју и могу да буду веома одговорни и сигуран сам да ћемо, уз поштовање мера које су добронамерне, изаћи из ове борбе као победници.“, додао је Миликић.

Иначе, према подацима Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар, од последњих информација четири особе су се опоравиле, а забележен је један нови случај вируса, што значи да је на данашњи дан на подручју града Бора укупно 36 особа позитивно на вирус.

 

Образац за одговорна лица за спровођење прописаних мера можете преузети овде: file:///C:/Users/korisnik/Downloads/obrazac.pdf