У здравственој установи Дом здравља у Бору данас је почела добровољна вакцинација здравствених радника против вируса ковид-19, а из Института за јавно здравље “Батут” стигло је 75 доза Фајзерове вакцине. Прва која је вакцину примила јесте др Весна Станковић, специјалиста опште медицине у борском Дому здравља.

Епидемиолог у овој здравственој установи, др Јаворка Станкулић, истакла је да је Бор међу првим градовима у региону добио вакцину.

“Када крене епидемија, оно на шта ми као епидемиолози одмах помислимо јесте вакцина. Вакцина јесте нова и лично сам јако срећна јер све мере што смо предузимали и којих ћемо се придржавати и у наредном периоду дају резултате, а ово је само корак који ће, надам се, трајно решити проблем корона вируса.”, изјавила је др Станкулић.

Она је рекла и да је, захваљујући државном врху, Влади Републике Србије и Министарству здравља, по први пут доступна могућност одабира вакцине којом ће се грађани вакцинисати.

“Ми смо вакцинацију започели према првој фази, односно приоритетима, што подразумева вакцинацију медицинских радника у градским здравственим установама и старих особа у домовима, као и запослених у њима. Јако је битно да се отпочне вакцинација на време због друге дозе исте вакцине коју је потребно примити како би се имунитет створио у што краћем року и тиме нас сачувао од ове заразе”, рекла је др Станкулић и додала да ће вакцине пристизати у одређеном броју и у наредним недељама, тако да ће сви који буду или већ јесу исказали жељу да се заштите и вакцинишу, примити вакцину у складу са тиме.

Пријављивање се врши преко портала еУправа, а вакцина је бесплатна за све. Након покретања услуге вакцинације, попуњава се формулар где је потребно навести име и презиме, јединствени матични број, адресу електронске поште и број телефона, као и локацију (град, општину) на којој грађани желе да приме вакцину.

После попуњавања формулара, на имејл адресу и број телефона грађанима стиже обавештење да су „успешно исказали интересовање за вакцинисање против KОВИД-а 19“.

Заинтересовани грађани се за вакцину могу пријавити и на шалтеру епидемиолошке службе или путем броја телефона Дома здравља Бор.