Паљењем свеће и пресецањем славског колача, уз културно-уметнички програм који су припремили ђаци, у борским основним и средњим школама обележена је школска слава Свети Сава. На тај начин чува се успомена на првог српског Архиепископа и великог просветитеља који је показао шта значе праштање, љубав, достојанство, част и знање.

Савиндан је празник Српске православне цркве који се слави 27. јануара, тј. 14. јануара по старом календару, којим се обележава успомена на светог Саву, принца династије Немањића, српског просветитеља и првог архиепоскопа српског.

„Српска православна црква данас слави дан свог утемељивача. Данас је дан када се сећамо прошлости, када чувамо успомену на Светог Саву и нашу историји и када он треба да нам буде инспирација за будућност. Тежићемо да у будућности више учимо од Светог Саве, јер је у српске темеље уградио све најбоље“, рекао је градоначелник Бора Александар Миликић.

Градоначелник је додао да је данашњи дан важан за децу јер кроз слављење Светог Саве уче колико је важно волети своју земљу и колико је важно размишљати о томе шта се може учинити да земља и друштво буду бољи.

 

Подсећања ради, намесништво кнеза Михаила Обреновића одредило је 2. јануара 1840. да се Свети Сава сматра школским заштитником. Тад су уведене и школске прославе по гимназијама.