Свечаном Седницом и уручењем захвалница за изузетно ангажовање, градски Штаб за ванредне ситуације у Бору обележио је Међународни дан цивилне заштите. Град Бор је доделио захвалнице за учешће у акцијама заштите и спасавању и унапређењу система цивилне заштите припадницима јединица Цивилне заштите, као и предузећима и установама.

Седници је претходила показна вежба спасавања са високих објеката коју су извели припадници Сектора цивилне заштите града Бора. 

Градоначелник Бора Александар Миликић је у функцији команданта градског Штаба за ванредне ситуације на самом почетку поздравио је све присутне и истакао да је претходна година била веома успешна када је у питању рад штаба.

„Из године у годину показујемо да смо ми као град заиста дорасли свим изазовима који се стављају пред нас и у случају да и дође до ванредне ситуације спремни смо одговорити на све захтеве. Имамо јако добар систем обавештавања и информисања Сектора за ванредне ситуације. Ових дана имали смо ситуацију да је, услед јаког ветра, у одређеним местима долазило до нестанка електричне енергије, а брзом реакцијом повереника Штаба имали смо реалну информацију о стању на терену и у сарадњи са Електродистрибуцијом брзо отклањали недостатке. То показује да је Штаб за ванредне ситуације јако битан за град Бор и сигуран сам да ћемо уложити много енергије и капацитета да наредних година будемо још бољи.“, истакао је градоначелник Бора.

Како је речено на самој седници, у претходној години донешена су и битна стратешка документа као што је Процена угрожености од елементарних и других непогода, затим План заштите и спасавања града Бора, поред кога су донешени и планови одбране од поплава, пожара и афричке куге свиња, као и Акустична студија која треба да покаже на који начин треба да буде распоређен градски систем за узбуњивање и обавештавање грађана и то су темељи на којима је постављен рад самог Штаба за ванредне ситуације града Бора.

Иначе, међународна организација за цивилну одбрану која промовише рад служби цивилне заштите широм света и указује на значај њихове сарадње и потребе солидарности у заједничкој борби је на Генералној скупштини 1990. године установила 1. март као Светски дан цивилне заштите.