Пољопривредни произвођачи у борској општини ће почетком јуна моћи да конкуришу за бесповратна средства која ће бити издвојена из општинског буџета за суфинансирање пет програма. Од укупно 20 милиона динара највише средстава, више од половине, биће утрошено за куповину приплодних оваца, говеда и коза.

kravice

„Што се тиче услова сточар ће морати да има најмање три говеда и минимално за толико ће моћи да конкурише. При куповини он плаћа цео износ и касније општина ће суфинансирати до 50 одсто средстава. Уколико конкурише за куповину коза и оваца у штали мора да их има намање десет“ – рекао је члан Општинског већа задужен за пољопривреду Александар Мицић.

Пошто је основни циљ локалне самоуправе Бор развој сточарства, у овој години настављено је и бесплатно вештачко осемењавање говеда. За те намене из аграрног буџета издвојено је шест и по милиона динара.

Осим развој сточарства општина Бор ће суфинансирати и куповину садног материјала из област воћарства и виноградарства. За набавку свих врста садница биће уложено милион и 600. 000 динара, по домаћинству до 40 одсто вредности купљеног материјала. За рад три удружења – сакупљача лековитог биља, произвођача у заштићеном простору и удружења пчелара из општинског буџета издвојено је близу милион динара.

„Ове године суфинансирамо набавку опреме из области пчеларства, до 50 одсто по сваком удружењу или максимално 250. 000 динара. За набавку опреме за пластенике издвојили смо 200. 000 динара. Исто толико издвојили смо и за Удружење сакупљача лековитог биља“ – додао је Мицић.

Основни услов за добијање бесповратних средстава је да је пољопривредно домаћинство регистровано, а предност ће имати домаћинства која живе од пољопривреде и уплаћују пензионо и социјално осигурање. Представници локалне самоуправе планирају да до краја маја посете сва села и пољопривредне произвођаче упознају са програмом подршке развоју пољопривреде општине Бор. winbet recenzie

(Преузето: РТВ Бор)