Град Бор је и ове године одобрио субвенције за помоћ пољопривредним произдвођачима и из буџета издвојио новчана средства за развој пчеларства. Тим поводом расписан је и јавни конкурс за набавку опреме за пчеларство у износу од три милиона динара.

Председник Друштва пчелара „Слатина“, Небојша Бузеј захвалио се граду на разумевању и пружању пуне подршке у циљу даљег развијања и проширења производње пчелара са територије Бора и указао на значај субвенција које пчелари добијају од града.

„То је јасан показатељ да град води рачуна о пчеларству. У сарадњи са градом значајно смо унапредили развој пчеларства у Бору и постигли смо заједнички циљ, а то је омасовљење пчелара у нашем удружењу. Ове године су смањена средства по кориснику како би што више пчелара користило субвенције“, рекао је Бузеј.

Да поред сточарства и воћарства, производња меда и сектор пчеларства у Бору имају перспективу, због чега ће се и у наредном периоду наставити пружање финансијске подршке пчеларима са територије града, истакао је и члан Градског већа задужен за област пољопривреде и руралног развоја, Љубиша Репеђић.

„Као и ранијих година, град је врло одговорно приступио спровођењу пољопривредне политике и политике руалног развоја. Препознали смо значај пчеларства, а колико су популарне популарност мере помоћи пчеларима доказује и број пријава, па ћемо тако ослушкујући потребе наших пчелара крајем августа издвојити пола милиона динара за куповину лекова за пчеле и прихрану“, рекао је Репеђић.

Јавни конкурс почиње данас и трајаће до утрошка новчаних средстава. Максимални износ који један корисник може да добије је 70 хиљада динара, а суграђанима који буду аплицирали за финансијска средства у овој области вратити 60% од укупне субвенције.