Национални Савет ромске националне мањине недавно је расписао Јавни позив за доделу награда ученицима средњих школа и студентима  у циљу подршке и подстицања њихових академских достигнућа.

„Овогодишњи програм награда обухватио је доделу 10 лаптоп рачунара и 20 таблета. Најбољи студенти у Републици Србији награђени су лаптоп рачунарима, док су средњошколци добили таблете“, рекао је Владимир Шаиновић, члан Националног Савета рома.

Један од награђених студената је Таир Дестановић, студент треће године Техничког факултета у Бору, који је добио лаптоп као награду за свој изузетан успјех на студијама.

„Ова награда представља ми велику мотивацију да наставим да се трудим и будем још бољи студент. Планирам мастер студије након завршетка факултета, тако да ће ми овај лаптоп бити од изузетне помоћи у даљем учењу и раду“, скромно прича Дестановић.

Ова иницијатива Националног Савета Ромске Националне Мањине представља важан корак у подршци образовању и академском напретку младих Рома у Србији. Наставак оваквих програма подршке и подстицања талентованих ученика и студената од стране државних и невладиних институција значајно доприноси развоју образовног система и јачању друштвене инклузије.