Чланови Стручно оперативног тима за хигијенско-епидемиолошке мере градског Штаба за ванредне ситуације одржали су састанак на коме је разматрана тренутна епидемиолошка ситуација у Бору.

Након што су епидемиолошку ситуацију оценили као стабилнију него у претходном периоду, у којој се бележи већи број опорављених у односу на новорегистроване случајеве, чланови Стручно оперативног тима за хигијенско-епидемиолошке мере изашли су са предлогом упућеним градском Штабу да се укине ванредна ситуација на територији града Бора.

Епидемиолог борског Дома здравља др Јаворка Станкулић је током обраћања јавности истакла да укидање ванредне ситуације не значи и опуштање, већ да се и даље морамо придржавати мера зарад очувања личног, али и здравља блиских особа, а да је проценат вакцинисаних на подручју града нешто изнад 30 одсто.

„То није довољна цифра за колективни имунитет, али оно што је охрабрујуће јесте да смо почели да вакцинишемо и особе од 16 до 18 година, јер нам је Фајзер вакцина то дозволила. Заинтересованих је све више, а ако се узме у обзир и број вакцинисаних који расте из дана у дан, надам се да ћемо се убрзо потпуно решити овог вируса.“, истакла је др Станкулић.

Др Станкулић је још једном скренула пажњу на значај вакцинације, позивајући грађане да се имунизују жељеном вакцином и тиме спремни дочекају летње дане и дружења. Оно што је додала јесте да за особе млађе од 18 година није потребна сагласност родитеља, податке попуњавају лично, а вакцинација ће бити могућа након комплетног прегледа лекара.

Данашњи подаци Завода за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару показују да се у Бору, до вируса корона, опоравило шест особа, а забележена су три нова случаја, те је тако 157 укупан број активних случајева на територији града Бора.

Када је реч о Општој болници Бор, директор ове установе др Горан Јоксимовић рекао је да су капацитети намењени ковиду смањени на 24 постеље, те је у ковид систему само грудно одељење на коме се тренутно налази 16 болесника, од којих је 15 позитивно на вирус, а један пацијент налази се на механичкој вентилацији.

„Иако је евидентно да се број заражаних смањује, и даље се бележе пријеми пацијената на болничко лечење што нам говори да се не треба опуштати претерано. Ситуација јесте боља за релаксирање мера, што ће свакако значити здравственим радницима, али даљи развој епидемиолошке ситуације зависи искључиво од нас самих.“, нагласио је др Јоксимовић.

Да подсетимо, сви пунктови за вакцинацију активни су свакодневно и то два пункта у Дому здравља, пункт у Клубу за стара лица, као и пунктови у сеоским амбулантама, а имунизација се врши и на терену за она лица која нису у могућности да дођу у просторије поменутих пунктова.

Број датих доза на територији града Бора износи 25.319, од којих је 14.077 прва доза, док је 11.250 број комплетно вакцинисаних.