Чланови Стручно-оперативног тима за хигијенско-епидемиолошке мере Штаба за ванредне ситуације града Бора на данашњем састанку разматрали су епидемиолошку ситуацију у граду и оценили да је иста и даље нестабилна, али под контролом.

Од последњих информација, а према подацима Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар, на територији града регистовано је седам нових случајева вируса, што значи да је на данашњи дан у Бору укупно 31 особа позитивна на вирус. Од седам новооболелих, двоје је хоспитализовано, док су остали са лакшом симптомалогијом и налазе се у кућној изолацији.

„Немамо велики број суграђана позитивних на вирус, па самим тим не можемо ситуацију окарактерисати као претећу. Тренутна ситуација је резултат непоштовања мера које су уведене на самом почетку пандемије, а које, у складу са мерама које прописује Кризни штаб Владе РС, уводимо или пооштравамо зависно од ситуације. Морамо бити свесни да само сопствених рационалним понашањем и поштовањем мера, које су се показале као изузетно делотворне, можемо да спречимо веће последице.“, рекла је овом приликом др Јаворка Станкулић, епидемиолог Дома здравља Бор.

Додала је да постоји повећан број акутно-респираторних инфекција, па ће се тако у наредном периоду јављати јача клиничка слика пацијената која ће се мешати са клиничком сликом прехладе или грипа и вируса корона.

„Сви који добију температуру или неки од симптома, треба одмах да се јаве у Ковид амбуланту где ће им се урадити преглед према прописаној процедури, како би се предузели даљи кораци уколико се установи да је реч о вирусној инфекцији. Тренутно немамо ниједног пацијента који чека тестирање, а данас је узето 19 брисева чије резултате очекујемо током викенда. Оно што је јако битно јесте да, за сада, немамо ниједног зараженог ученика и надамо се да ће тако и остати.“, рекла је директор Дома здравља у Бору, др Весна Радосављевић.

Како је речено на конференцији, на локалу се спроводе све мере које је прописао републички Кризни штаб и које важе за територију читаве Србије.