На данас одржаној 42. седници Штаба за ванредне ситуације града Бора, најбитнија тачка која се нашла на дневном реду јесте могућност укидања ванредне ситуације на територији града.

Након што су чланови Стручно-оперативног тима за хигијенско-епидемиолочке мере на јучерашњем заседању разматрали епидемиолошку ситуацију и том приликом оценили да тренутно стање са вирусом у граду омогућава укидање ванредних мера које су на снази од октобра месеца прошле године, на данашњој седници донет је закључак којим се градоначелнику Бора као команданту предлаже да укине ванредну ситуацију.

Директор борског Дома здравља, др Весна Радосављевић, истакла је током седнице да је неопходно да грађани који се досад нису вакцинисали то учине у наредном периоду како би се што пре створио колективни имунитет и самим тим вирус победио. Она је нагласила да су грађанима на располагању све четири врсте вакцина, а да се прва доза прима у Дому здравља, док се ревакцина добија у Клубу за стара лица. Такође је додала и да ће ковид амбуланта „Рудар“ и након укидања ванредне ситуације радити као и до сада, радним данима од 07 до 20 и викендом од 08 до 17 часова.

Испред Штаба за ванредне ситуације, заменик команданта Штаба Данијел Алексић, истакао је да је Стручно-оперативни тим дао комплетну анализу о епидемиолошком стању на територији града о броју заражених и вакцинисаних, као и о оптерећењу здравственог система, на основу чега су се стекли услови за укидање ванредне ситуације.

„Ми смо упутили закључак којим предлажемо да се укине ванредна ситуација на територији нашег града и надамо се да ће одлуком градоначелника то бити и омогућено. То значи да ће након укидања ванредне ситуације посебне мере обухваћене чланом 13. у Уредби о мерама спречавања и сузбијања заразних болести Ковида 19 престати да важе, а оне се, између осталог, односе и на ограничено радно време у угоститељским објектима, као и на броју окупљања људи на јавним местима. Свакако су и даље на снази републичке епидемиолошке мере, а укидање ванредне ситуације не значи и опуштање“, рекао је Алексић.

Одлука о укидању ванредне ситуације на територији града ступиће на снагу одмах по потписивању од стране команданта Штаба што се очекује у току сутрашњег дана.