Чланови Стручно оперативног тима за хигијенско-епидемиолошке мере градског Штаба за ванредне ситуације закључили су током данашњег састанка да је неопходно увести нове мере у циљу спречавања ширења вируса корона на територији града које су усвојене на седници Штаба.

Како је речено током конференције која је одржана након седнице Штаба за ванредне ситуације града Бора, један од основних разлога за увођење нових мера јесте непоштовање постојећих што доводи до ширења вируса и повећања броја заражених у граду.

Наредбa се односи, пре свега, на ограничавање радног времена угоститељских објеката, те исти неће радити од 21 до 06 часова ујутру, на пуну примену превентивних мера у предшколским установама, на одлагање окупљања у школама и организацију испита у складу са мерама заштите, на ношење маске у затвореном простору и јавном превозу, као и на забрану окупљања за више од пет особа на отвореном и у затвореном простору, уколико се не може обезбедити адекватна дистанца и мере заштите. Такође, забрањен је рад базена, спа и велнес центара, док се верским објектима, као и козметичким и фризерским салонима, теретанама и салонима лепоте налаже строго спровођење свих мера заштите.

„Сви заједно морамо створити колективну одговорност и свест према овом вирусу, колико год појединци од њега правили игру, шалу и политичку промоцију. Ми данас имамо ситуацију где се јавно позива на непоштовање мера. Ово је слободно демократско друштво где свако има право на мишљење, али када су у питању животи наше деце, наших родитеља, наших ближњих, заиста треба да будемо одговорни и сложни да спречимо ширење вируса и да се међусобно поштујемо тако што ћемо бринути једни о другима.“, истакао је градоначелник Бора, Александар Миликић.

Према речима медицинских стручњака из градских здравствених установа, сва ширења вируса долазе управо из породичних контаката и у току организовања разних прослава и већих окупљања.

На дневном нивоу, у Дому здравља се у редовном тестирању обрађују узорци преко стотину суграђана који имају потенцијалне симптоме вируса, док је број комерцијалних тестова на лични захтев у просеку око 130, чиме је Бор локална самоуправа са највећим бројем тестирања у овом делу Србије.

„Оволики број тестирања показује да се наш здравствени систем врло одговорно и врло директно суочио са овим изазовом и да нам сваки потенцијални извор вируса омогућава да створимо јаснију слику и правовремену реакцију о епидемиолошкој ситуацији у граду.“, рекао је градоначелник и додао да је на првом месту здравље суграђана и да надлежни неће дозволити да се мере не поштују.

Како је нагласио градоначелник, јавни градски превоз је један од изазова који се мора решити, па ће тако од данас инспекција сваког дана контролисати ношење маски у аутобусима.

Директор Опште болнице у Бору, др Горан Јоксимовић, осврнуо се на стање у овој здравственој установи, где се на Грудном одељењу тренутно налази 28 болесника од којих је 21 позитиван на вирус, док се за петоро чекају резултати.

За потребе пријема ковид пацијената, ослобођено је и одељење неурохирургије, где се тренутно смештају пацијенти позитивни на вирус, док су организована и одељења за пријем ковид негативних болесника.

„Позитивни пацијенти се више не шаљу на ниво терцијалне заштите, односно у привремене болнице, већ остају у градској болници, услед чега долази до оптерећења здравственог система на локалу. Ми улажемо велике напоре да, како кадровски, тако и просторно, збринемо, примимо и адекватно лечимо све већи број позитивних пацијената. Само јуче је хоспитализовано десет болесника, а то је податак о коме треба озбиљно размислити.“, рекао је др Јоксимовић.

Иначе, на територији града је, према подацима Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар, укупно 208 активно позитивних особа, од последњих информација опоравиле су се четири особе, док није забележен ниједан нови случај вируса.