Према речима надлежних у градским здравственим институцијама, епидемиолошка ситуација на територији града је без промена, те је и даље несигурна и нестабилна због великог броја новорегистрованих случајева у односу на претходне недеље.

Тренутно су на подручју града, према подацима Завода за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару, укупно 163 особе позитивне на вирус, а од последњих информација регистровано је шеснаест нових случајева, док се опоравило десет особа.

Већина новооболелих је у кућној изолацији, на терапији и под надзором лекара, а међу њима је и петоро деце школског узраста, са благом или асимптоматском клиничком сликом.

„Чињеница је да у претходна два дана имамо мањи број новооболелих, али је тај број и даље велики када узмемо у обзир све мере којих би требало да се придржавамо. Добна узраст је у овом тренутку променљива, те је јасно да у свим узрастима постоји кршење прописаних мера заштите од вируса.“, истакла је епидемиолог Дома здравља у Бору, др Јаворка Станкулић.

Тренутно се чекају резултати на присуство вируса код 42 особе, док је у току данашњег дана узето још 32 бриса.

Када је реч о ситуацији на одељењу педијатрије у борском Дому здравља, где је вирус потврђен код неколико здравствених радника, директор ове здравствене установе напомиње да одељење није затворено и да на њему тренутно раде четири дечја лекара.

„Тачно је да је десет здравствених радника на одељењу педијатрије у Дому здравља заражено вирусом, међутим сви су са блажом клиничком сликом и налазе се у кућној изолацији. Тестирани су сви радници у тој служби, а уколико буде било потребе, услед повећања броја заражених, у рад ћемо укључити и лекаре опште медицине.“, рекла је др Весна Радосављевић, директор борског Дома здравља.

На Грудном одељењу Опште болнице у Бору тренутно се налази 20 болесника, од којих је 13 позитивно на вирус, док се за троје чекају резултати.

Током јучерашњег дана, у ковид амбуланти је забележено 82 прегледа, од којих су 40 били контролни прегледи.

„Нису сви пацијенти који дођу на преглед у ковид амбуланту заражени вирусом. Има и оних који су третирани као сумњиви на вирус, али је тест показао да не постоји присуство вируса.“, додала је директор Дома здравља у Бору.

Ковид амбуланта ће за време викенда и предстојећег државног празника радити од 07:00 до 20 часова.

Од почетка пандемије на територији града забележено је 500 случајева вируса, 326 особа је излечено, а десет је, нажалост, преминуло услед последица вируса.