Поводом лажне дојаве о постављеним бомбама у основним школама на територији града Бора, одржан је састанак Штаба за ванредне ситуације.

У јутарњим сатима, стигло је обавештење свим основним школама на територији града Бора о постављеним бомбама. По пријави, настава је отказана, школе су испражњене. Припадници Министарства унутрашњих послова извршили су проверу 21 објекта и установили да је реч о лажној дојави. Ово је био покушај групе или појединца да изазове страх и панику међу грађанима.

Мени је заиста криво и тешко што се користе деца и најосетљивија група да се подигне страх међу грађанима. Ја сам сигуран да ће Полицијска управа у наредном периоду свој посао обављати као и до сада, врло одговорно, и да су већ предузели одређене мере. Основне мере је да појачају контролу на свим кључним тачкама на територији града Бора, да се појача контрола у образовним установама, школама, факултету и Установи за децу Бамби“, нагласио је градоначелник Бора и командант Штаба за ванредне ситуације града Бора Александар Миликић.

Градски Штаб за ванредне ситуације као и сваке године спровешће низ превентивних мера које се односе на спречавање пожара на отвореном простору. Ми ћемо одржати састанак  са повереницима цивилне заштите, пре свега, у сеоским месним заједницама. Повереници ће у складу са законом о ванредним ситуацијама и у складу са својим овлашћењима добити одређена задужења која ће се пре свега односити на апел према становништву да не врше паљење на отвореном простору јер паљење стрника може да измакне контроли. Такође и на другу меру, откривање починилаца који изазивају пожаре. На жалост, већина пожара је углавном узрокована људским фактором. Град Бор је 2018 године израдио процену угрожености од елементарних и других непогода. На основу процене, показало се да нама највећа опасност прети од пожара на отвореном простору. Ми смо у протеклом периоду чинили низ неких корака да поспешимо рад Ватрогасно спасилачке јединице. Урађен је велики пројекат где су овој служби донирана три возила која су искључиво намењена гашењу шумских пожара. Затим, размишљамо о постављању ротирајуће камере за рано откривање пожара, пре свега на Црном Врху. Идеја је, да се у будућности, формирају добровољна ватрогасна друштва, пре свега у селима. За почетак, кренуће се од Злота пошто је то највеће село по површини“, истакао је Данијел Алексић, заменик команданта Штаба за ванредне ситуације.

На данашњој седници Штаба за ванредне ситуације донета је одлука да шеталиште, у улици Моше Пијаде и Краља Петра, буде затворено чврстим препрекама ради повећане безбедности грађана.

Град Бор и Штаб за ванредне ситуације неће дозволити да се било ко од грађана осећа небезбедно.

На седници је, под тачком разно, било речи и од раду тренутној епидемиолошкој ситуацији, раду ЈКП „3 октобар“ и ЈКП „Водовод“ Бор.