У организацији Горске службе спасавања Србије, а уз подршку Града Бора, протеклог викенда, успешно је изведена показна вежба спасавања повређеног из спелеолошког објекта Хајдучица, у околини Злота. У вежби спасавања учествовали су чланови тима Горске службе спасавања у сарадњи са ватрогасно-спасилачком јединицом града Бора.

Према сценарију вежбе, у јами је дошло до повређивања особе на дубини од 150 м. Упућен је позив за помоћ Горској служби спасавања Србије. По доласку на терен, формиране су спасилачке екипе на површини и у подземљу за извођење спасавања из спелеолошког објекта по процедурама ГСС-а.

Екипа у јами, уз координацију чланова штаба, базе, логистичке екипе и екипе за површински транспорт, успела је да извуче повређеног и транспортује га до места где се налазило санитетско возило. Целокупна вежба трајала је осам часова од момента пријема позива, док је унесрећени евакуисан са дна спелеолошког објекта у року од четири сата.

Градоначелник Бора, Александар Миликић присуствовао је вежби спасавања и том приликом систем трагања и спасавања оценио као одличан, као и да је екипа увек спремна да реагује у складу са ситуацијом.

„Мислим да су ове вежбе од изузетне важности за ГСС јер се, поред увежбавања саме технике спасавања, продубљује и сарадња са другим службама како би заједничким снагама што боље реаговали при пружању помоћи угроженима.“, рекао је Миликић.