Градоначелник Бора Александар Миликић састао се данас са представницима делегације Европске банке за обнову и развој коју је предводила Жужана Харгитај, регионална директорка за западни Балкан са седиштем у Србији. 

Тема састанка била је енергетска ефикасност кроз обновљиве изворе енергије, али и смањење аеро загађења. Представници Европске банке у разговору са првим човеком Бора и његовим саговорницима разговарали су о замени енергената обновљивим извором енергије у овдашњој топлани, али и реконструкцији система централног грејања. 

„У наредних месец или два, град ће имати прилику да се определи за одређени извор енергије који жели да користи. Ми смо спремни да помажемо у даљим студијама, да дефинишемо пројекат, као и да финансирамо исти уз додатне повољности за град. Треба видети шта је исплативо и то треба дефинисати у фазама, како би било најбоље за град.“, рекла је Жужана Харгитај, директорка директорка Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан са седиштем у Србији.

 

У току је израда неколико студија како бисмо утврдили исплативост и оправданост пројекта, а Европска банка за обнову и развој и Влада Републике Србије са пројектом изградње нових котларница и остали заинтересовани партнери увидели су у граду Бору директног и одговорног партнера за решавање овог питања.

„Пред нама је велики задатак комплетне реконструкције топлане, јер наши грађани морају имати квалитетније, стабилније и јефтиније грејање, а Европска банка за обнову и развој и Влада Републике Србије, са пројектом изградње нових котларница, увиделе су у Бору директног и одговорног партнера за решавање питања енергетске ефикасности на територији нашег града. Кроз директно финансирање и помоћ Европске банке, све зграде на територији града учинићемо енергетски ефикаснијим, чиме ће суграђани добити комфор, добићемо мању потрошњу неопходне енергије, самим тим и нижу цену грејања, али и нове фасаде.“, истакао је ово приликом градоначелник Миликић.