Одборници Скупштине Града Бора изгласали су одлуку о буџету за 2020. годину. Укупан буџет износиће три милијарде и 226 милиона динара, са свим пренетим средствима из ИПА пројеката који се раде у 2019/20. години, док је основни буџет из сопствених средстава две милијарде и 991 милион динара. Како се током расправе могло чути, буџет ће бити развојни, а предвиђена је реализација бројних пројеката.

„Буџет за 2020. годину радили смо шест месеци у договору са нашим суграђанима, а радили смо га тако што смо обишли скоро свако место на територији града и директно разговарали са грађанима о томе шта је неопходно да уђе у овај буџет. То су велике и важне одлуке које утичу на план развоја нашег града, јер је буџет развојни и велики део средстава односи се на улагање у јавну инфраструктуру.“, рекао је током излагања за скупштинском говорницом градоначелник Бора, Александар Миликић.

Новац из буџета намењен је и за комуналну и саобраћајну инфраструктуру, затим за развој туризма и спорта, као и пољопривреде где су предвиђена знатно већа средства у односу на претходну годину. Па је тако за комуналне делатности на територији града извојено 515 милиона динара, док је за развој саобраћајне инфраструктуре из буџета издвојено 703 милиона динара или 22,74% буџета.

За образовање је издвојено 14,02% буџета, односно 433 милиона динара, за развој туризма на територији града 57 милиона, а за област пољопривреде биће издвојено 

Из градске касе ће за развој омладине и спорта бити одвојено 205 милиона, док ће за заштиту животне средине бити издвојено 124 милиона, за област урбанизма 180 милиона, a за развој културе је извојено скоро 110 милиона динара.

„Око 6,2 милиона евра ће град Бор одвојити за асфалтирање и уређење града у 2020. години, по петогодишњем плану који смо направили у договору са грађанима и мештанима села. Предвидели смо набавку грађевинског земљишта у индустријској зони и спровођења експропријације јер је индустријска зона један од наших приоритета, а тиме ћемо привући нове инвеститоре и обезбедити нова радна места за наше житеље. Кључ развоја једне локалне самоуправе лежи управо у томе да морамо дићи мала и средња предузећа, пољопривредне произвођаче, морамо дићи грану туризма и овај буџет је управо такав.“, додао је градоначелник.

Скупштина града усвојила је и Локални акциони план за интерно расељена лица и повратнике који јасно наглашава приоритете, дефинише правце решавања појединих проблема избеглих и интерно расељених лица. Правци деловања локалне заједнице биће оријентисани на обезбеђивање што бољих услова живота избеглица и интерно расељених лица у локалној средини, решавање њиховог стамбеног питања и на обезбеђивање њихове социјалне и економске равноправности са свим осталим грађанима, уз подршку Комесаријата за избеглице Републике Србије.