На конференцији за медије која је одржана због нових информација о стању са вирусом на подручју Бора, надлежни у градским здравственим институцијама рекли су да се епидемиолошка ситуација у граду погоршава неочекиваном брзином. Напомињу да су И време и период године такви да носе велике ризике, као и да су акутно респираторне инфекције у порасту.

Према подацима Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар, од последњих информација у Бору је регистровано 25 нових случајева вирусне инфекције, па су тако на данашњи дан, на територији града, укупно 74 особе позитивне на вирус.

Од 25 новооболелих, двоје је хоспитализовано, док су остали са блажим симптомима, налазе се на адекватној терапији и у кућној су изолацији. Резултати се чекају за још 84 особе које су тестиране на присуство вируса.

„Од 89 пристиглих резултата, у претходна два дана имамо 29 позитивних резултата, од чега су четири контролна теста особа које су већ биле позитивне на вирус. Оно што је карактеристично јесте да се старосна граница оболелих помера ка млађој генерацији, па је тако сада најзаступљенија од 40 до 49 година. Међу 25 новорегистрованих случајева има и четворо деце, троје школског и једно предшколског узраста. Морам да напоменем да се ради углавном о породичним контактима, а деца су већ дуже време у изолацији тако да не постоји опасност по осталу децу.“, рекла је овом приликом епидемиолог Дома здравља у Бору, др Јаворка Станкулић.

Према речима надлежних у борском Дому здравља, приметно је повећан број прегледа у ковид амбуланти, те ће, уколико се ситуација погорша, бити предложено увођење нових антиепидемијских мера.

„Крајње је време да се уозбиљимо јер ово је период са много ризика и ако ми сами не спречимо ширење ове инфекције, заиста ћемо имати великих проблема. Ови резултати су доказ да се мере ипак не поштују, да људи олако схватају ситуацију или не верују у њу све док неко њихов не буде заражен. Мере се морају више поштовати јер је то једино што нас може заштитити“, додала је др Станкулић.

У Одељењу за инспекцијске послове града Бора напомињу да се тренутно контролише ношење маски у затвореним просторима, мерење температуре на улазу у објекат, као и постојање дезобаријера и истакнутост обрасца са бројем особа које могу истовремено боравити у истом објекту, док се у наредном периоду очекује и контрола ношења маски у јавном превозу.