Пољопривредно газдинство Тобић налази се на обронцима Кучајских планина, на око 600м надморске висине, у засеоку Бељевина, које је удаљено десетак километара од села Злот надомак Бора. Драгана и Милутин вратили су се из Београда како би се бавили пољопривредом, превасходно овчарством.

Приликом посете породичног имања Тобића, представници града разговарали су са домаћинима о њиховим идејама о проширењу стада оваца, којих сада има нешто мање од деведесет, и на који начин град Бор може да помогне у реализацији истих.

Заиста сам срећан и драго ми је када видим младе људе који са посебном енергијом и пуно љубави раде свој посао, а град је препознао да су Тобићи добри људи и пружили смо им помоћ како би покренули сопствену производњу и чување оваца, што је за сваку похвалу и пример.

Драго ми је да су амбициозни и да имају идеју да прошире број оваца, а град ће, као и до сада, настојати да помогне њима, као и свима онима који имају идеју, жељу и вољу да се баве пољопривредом.

Буџет за пољопривреду ће наредне 2022. године бити знатно већи него ове, чиме ћемо омогућити да сви који се баве пољопривредом добију веће субвенције за развој својих газдинстава и пољопривредног посла којим се баве”, рекао је градоначелник Бора Александар Миликић приликом обиласка овог домаћинства.

Млади брачни пар се пре три године из Београда преселио у мали рај у срцу природе и одлучио да узгаја сврљишку праменку, а Драгана, по струци стоматолог, каже да је предност бити медицински радник јер увек може да укаже прву помоћ овцама, док је супруг Милутин задужен за јагњење.

Одлучили смо се за мирнији породични живот у Бељевини где смо се, поред великог потенцијала за развој пољопривреде, одлучили да узгајамо овце, а захваљујући субвенцијама града Бора и Министарству пољопривреде за развој сточарства у руалним подручјима за младе пољопривреднике купили смо сва приплодна грла и до краја године очекујемо велики број јагањаца, где ће наше стадо бити богатије за још 120 нових”, додала је Драгана Тобић.

Пољопривредно газдинство Тобић је на име субвенција од града Бора добило 300 хиљада, док је од ресорног министарства субвенција износила 750 хиљада динара.

Поред оваца, Тобићи имају и двадесетак кошница уматичених пчела које праве изврстан органски мед.