Након неколико месеци паузе, јуче је у Градској кући поново одржан састанак радне групе за решавање отворених питања са рударским компанијама које послују на територији града Бора, односно компанијама „Zijin Bor Cooper“ и „Zijin Mining“. Састанку су поред представника локалне самоуправе, присуствовали и представници сеоских месних заједница које су погођене рударским активностима, као и представници поменутих рударских компанија.

Како се могло чути током састанка, присутни су се сложили да је Бор град који је настао на принципу рударења и да се са променом стандарда сам град истим прилагођава.

Градоначелник Бора Александар Миликић оценио је данашњи састанак са члановима радне групе за решавање отворених питања као веома позитиван и том приликом истакао да је задатак свих да се сва питања која се односе на рударске активности решавају заједничким снагама.

„Оно што је битно јесте да смо поставили и временски рок за решавање питања, а сви заједно смо се сложили да је најбитније задовољити општи интерес мештана наших села и приградских насеља која су погођена рударењем.
У наредном периоду предстоји нам формирање нове радне групе на вишем нивоу у коју ће поред мештана, града и рударске компаније са територије града, бити укључени и представници ресорних министарстава, а све у циљу брже и боље координације на свим нивоима“, рекао је Миликић овом приликом.

Оно што су истакли представници сеоских месних заједница са територије града које су погођене рударењем јесте да је сарадња између села и компанија добра, али да је неопходно да се више разговара о питањима која се тичу предузимања активности на локацијама које су захваћене рударењем, док су представници компанија истакли да се већ предузимају мере за смањење утицаја на животну средину.

„Мишљења сам да се ови проблеми могу решити конструктивним дијалогом заинтересованих односно представника Компаније Зиђин, Града Бора, угрожених месних заједница и ресорних министарстава. Из кинеске компаније се као једна од опција у случају МЗ Брезоник помиње и евентуална експропријација земљишта и исељење. За сада је на столу решавање ових еколошких проблема“, нагласио је Милан Карабашевић, председник Савета МЗ Брезоник.

Фото: Бор030.нет

У компанији Зиђин је у протеклој години посао добило око 600 људи, а прошлогодишња просечна зарада у овој фирми била је око 93.000 динара. Са отварањем нових погона и проширењем рударских делатности биће отворена и нова радна места, а то је велика развојна шанса за град Бор, чуло се на састанку.