Културно уметничко друштво „Ђидо“ из Брестовца протеклог викенда било је домаћин првог фестивала песме „Етно Исток“.

Свечаним дефилеом учесника фестивал је званично отворен а у оквиру тродневне манифестације организовани су округли столови на ком су учесници размењивали искуства. Такође, одржано је и такмичење у припремању традиционалних јела.

Идеја је да се подстакну млађи чланови културно уметничког друштва да кроз песму, игру и свирању на старим музичким инструментима негују културу и традицију овог краја.

Смогли смо снаге да пробудимо ову децу, да пробудимо наше сународнике и пријатеље, да се поново окупимо и дружимо, да заборавимо на корону и све недаће. Мислим да је ово почетак неког новог живота, нових познанстава и пријатељстава“, нагласио је Драги Чорболоковић, председник КУД „Ђидо“ из Брестовца.

Чорболоковић се захвалио на несебичној подршци локалне самоуправе и Центра за културу Бор али и компанији Зијин Мајнинг који су заједно помогли организацију фестивала.

Учесници фестивала била су културно уметничка друштва из Вучковаца из Босне и Херцеговине, Штипа из Македоније, Банатског Новог Села и Смедеревске Паланке, самостални вокални солисти из Зајечара и Брестовца, као и полазници етно радионице борског Центра за културу.

„Етно Исток“ један је од 18 пројеката подржаних на конкурсу за суфинансирање пројеката из области културе града Бора.