Аеродром у Бору ће у наредним данима бити у фокусу јер ће управо одавде полетати авиони са мамцима против беснила дивљих животиња. Вакцинација се спроводи избацивањем вакцина у облику мамаца из авиона на подручју целе Србије, а увођењем оралне вакцинације лисица, шакала, дивљих мачака и других животиња значајно је смањен број случајева беснила у нашој земљи. 


„Ова акција се дужи низ година спроводи на нивоу читаве Србије, а са аеродрома у Бору ће се покривати територија Југоисточне Србије, од граница са Румунијом и Бугарском до Косова и Северне Македоније. Једанаест авиона спроводиће вакцинацију избацивањем вакцина у облику оралних мамаца који су потпуно безбедни за грађанство и домаће животиње. Предузели смо озбиљне мере које се тичу овог питања, а треба нагласити да цео пројекат оралне вакцинације против беснила финансира Европска унија, док контролу успешности врши Ветеринарски институт.“, изјавио је градоначелник Миликић приликом посете аеродрому. 

Циљ ове дугогодишње кампање јесте да се ова болест искорени, али и да би се што боље ангажовали у борби против озбиљнијих ризика по здравље грађана, какву носи једна болест попут беснила.  У плану је да ова кампања траје око 15 летачких дана и на целу територију Србије биће бачено око милион и 671. 000 мамаца.