Представници Града Бора и општине Ђермата из Румуније, који су партнери на реализацији пројекта осавремењивања ватрогасних јединица, одржали су поводом реализације овог пројекта састанак и презентацију у Хотелу „Албо“ у Бору. Њиме је предвиђено осавремењивање ватрогасних јединица у ова два града у оквиру ИПА 2 пројекта прекограничне сарадње Србије и Румуније, а финансиран је од Европске уније.

Како је речено на дешавању, „Ватрогасна служба у прекограничној сарадњи“ је велики пројекат за град Бор и општину Ђермата из суседске земље Румуније укупне вредности 1,7 милиона евра, од којих је половина намењена за реализацију пројекта у Бору, а друга половина за општину Ђермата.

„Град Бор је носилац овог пројекта и за нас је јако битно да је ово ИПА2 програм 2016-2020. година. Суштина овог пројекта није само набавка возила за противпожарну заштиту, већ и додатне опреме која је неопходна за подизање капацитета наших храбрих момака из ватрогасно – спасилачке службе, као и подизање самог степена безбедности.“, рекао је овом приликом градоначелник Бора Александар Миликић.

Поред опреме, предвиђен је и додатни степен и ниво едукације запослених у области противпожарне заштите, али и подизању свести грађана када је у питању заштита од пожара.