Тренутна епидемиолошка ситуација на територији града Бора је и даље несигурна због појаве нових случајева вируса, речено је на данашњој конференцији за медије, након што је одржан састанак чланова Стручно-оперативног тима за хигијенско-епидемиолошке мере градског Штаба за ванредне ситуације.

Од последњих информација, према подацима Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар, регистрована су четири нова случаја вируса, те на подручју града укупан број особа које су инфициране вирусом корона тренутно износи 39. Ради се о двема особама женског и двема особама мушког пола, старосне доби од 19 до 52 године, а сви они су са благом симптоматологијом, на адекватној терапији и налазе се у кућној изолацији и под надзором лекара.

„Свако ко примети и најблажи симптом који може указивати на неку вирусну инфекцију, није на одмет да се јави у ковид амбуланту како би се одрадили детаљни прегледи и установила адекватна терапија. Тиме ћемо прво заштити себе, а онда и своју околину. Неопходно је да се строго држимо прописаних мера, а то је ношење маски у свим затвореним просторима, редовна хигијена руку, дезинфекција простора и одржавање дистанце.“, рекла је данас др Јаворка Станкулић, епидемиолог Дома здравља у Бору.

Према речима директора Опште болнице у Бору, др Горана Јоксимовића, на Грудном одељењу тренутно борави 14 болесника, од којих је седморо позитивно на вирус, док се за петоро чекају резултати тестирања.

„Знамо да креће сезона слава, па бих овом приликом поново апеловао на наше суграђане да буду одговорни јер није време за велика окупљања. На нама је да изнесемо целу ову ситуацију и заједно пребродимо период који нам предстоји.“, казао је Јоксимовић.

Како се чуло на конференцији, инспекција је већ кренула са контролом објеката и провером да ли се и у којој мери поштују прописане мере Кризног штаба.

„Инспекцијске патроле већ су кренуле да проверају поштовање уредби које је прописала Влада РС када говоримо о сузбијању ширења заразе изазване вирусом корона. Контролишемо угоститељске објекте, трговинске ланце, али и грађане. Овим путем апелујем на грађане да поштују мере како не би било потребе за реаговањем инспекцијских органа.“, поручио је начелник Одељења за инспекцијске послове, Драган Штрбац.

Због свих наведених разлога, а посебно због повећања броја оболелих од вируса, Стручно-оперативни тим за хигијенско-епидемиолошке мере је, разматрајући тренутну епидемиолошку ситуацију у граду, данас дао и предлог градском Штабу да уведе ванредну ситуацију, како би се зауставило ширење вируса и сачувало здравље свих грађана.