Чланови Штаба за ванредне ситуације у Бору усвојили су на данашњој, 23. седници, сет препорука чији је циљ спречавање ширења заразе вирусом Ковид 19.

Градски штаб за ванредне ситуације донео је на данашњој седници Препоруку којом се предлаже предузимање превентивних мера за смањење ризика појаве и ширења корона вируса на територији Града Бора.

Свим грађанима се препоручује да се придржавају мера које је утврдила Влада Србије и републички Кризни штаб, док се власницима угоститељских објеката, продавница, занатских радњи, фризерских и козметичких салона, теретана и фитнес клубова, кладионица и других објеката препоручује постављање дезо баријера на уласку у објекат, постављање дезинфекционих средстава, ношење маски и поштовања дистанце од два метра.

Како се чуло на седници, у Бору је ситуација стабилна, тренутно има десет заражених, од којих је једна особа имала нешто теже симптоме и јуче је била упућена у Ниш на даље лечење, али је враћена на кућно лечење, јер се показало да није било потребе за хоспитализацијом.

Увођење ванредног стања у Бору у оваквим условима није потребно, закључено је на седници, али је усвојена препорука грађанима да се поштују мере које је усвојила Влада Србије, ношење маске у затвореном простору, посебно на местима где је већа гужва, држање физичке дистанце од два метра, постављање дезинфекционих средстава и баријера у свим објектима и коришћење маске у јавном и такси превозу.

Усвојене су и одлуке о промени повереника и заменика повереника цивилне заштите у пет борских сеоских месних заједница, који због природе посла који обављају више нису у могућности да одговоре обавезама.