Како би град Бор унапредио и побољшао сигурност учесника у саобраћају, нарочито оних који припадају осетљивим групама, представник удружења “Сигурне стазе”, Игор Велић, представио је представницима локалне самоуправе свој пројектни план за стратешко управљање безбедношћу саобраћаја према коме би град био безбеднији и урабнистички уређенији.

Учесници састанка сложили су се да је задатак свих институција, организација и удружења која брину о безбедности саобраћаја, управо унапређење безбедности свих учесника у саобраћају, животне средине и приступачности саобраћајне инфраструктуре за све учеснике у саобраћају са посебним акцентом на децу, старија лица, особе са инвалидитетом и бициклисте на територији града Бора.

Током презентације поменутог пројекта, Велић је присутнима изложио шта би све “Сигурне стазе” могле да ураде за град Бор, укључујући и стратегију за безбедност саобраћаја, катастар саобраћајне сигнализације, развој ГИС софтвера за безбедност саобраћаја и урбану мобилност, као и израда мобилних и веб апликација за стратешко управљање безбедношћу саобраћаја.

“У мом излагању имали сте прилику да се упознате са самим пројектом који има за циљ да изради смернице за “План одрживе урбане мобилности за град Бор” и да утичемо на промене “Одлуке о техничком регулисању саобраћаја на територји града Бора”. Драго ми је да надлежни у локалној самоуправи имају разумевање и намеру да се активно укључе у решавање овог питања, јер желимо да сачињавањем плана активности на дуже стазе задовољимо потребе свих учесника у саобраћају и све то у складу са важећим прописима”, рекао је представник удружења “Сигурне стазе”, Игор Велић.

Први човек града истакао је да ће град, у сарадњи са удружењем, израдити софтвер за праћење и унапређење безбедности грађана у саобраћају на територији града, као и да је град већ предузео одређене кораке, и између осталог, прилагодио саобраћајну инфраструктуру особама са инвалидитетом и мајкама са колицима, а да се у наредном периоду очекује низ заједничких активности које ће утицати на побољшање безбедности учесника у саобраћају.

“Са дружењем “Сигурне стазе” кренућемо у реализацију заједничких пројеката ради квалитетнијег, ширег и општег сагледавања ситуације у граду. Задатак свих нас је да бринемо о безбедности у саобраћају и да заштитимо наше суграђане како би сви равноправно могли учествовати у саобраћају.

Важно је рећи да смо ми прошле године пешачке прелазе прилагодили особама са инвалидитетом, оборили смо ивичњаке, а претходно је урађена и звучна сигнализација за слабовиде и слепе особе.

То је само део онога што можемо урадити како бисмо унапредили безбедност наших суграђана, нарочито осетљивих група, и омогућили им да безбедно учествују у саобраћају, али да истовремено подигнемо свест о штетним последицама небезбедног понашања осталих учесника у саобраћају”, казао је овом приликом градоначелник Бора Александар Миликић.