Музеј рударства и металургије, представио је пројекат “Виртуелна разгледница Бора“. На платоу испред Дома културе постављена је интерактивна табла која садржи Google мапу Бора и околине са мапираним локацијама и објектима.

Уз помоћ мултимедијалне, вишејезичне, интерактивне табле и мобилне апликације, туристима ће, путем скенирања QR кодова, бити омогућено да сами креирају туристичку руту према свом интересовању. На овај начин омогућена је већа видљивост културно-туристичких и природних ресурса града Бора.

„Туристима ће поред аудио записа бити доступне фотографије, текстови и видео записи на знаковном језику. Превод је урађен на енглеском, немачком, руском и кинеском језику. Главна идеја електронских водича је да посетилац буде независтан од групе или водича и да сам бира локације које жели да посети. Све преузете садржаје туриста може сачувати на свом телефону и касније другима говори о томе ширећи причу о граду“, истакнуто је на презентацији.

На овај начин повезана је културна баштина и туристичка понуда са новом технологијом, напомиње Милена Станојковић Кожовић члан Градског већа и додаје да су дигитализована сва наша блага и верује да ће ово бити један значајан пројекат који ће имати могућност да се надогради.

Пројектом је завршена прва фаза док ће у другој бити обухваћене све православне цркве у граду и селима као и католичка црква у Бору али и значајни споменици.

„Музеј рударства и металургије дошао је на идеју да би могао да уради нешто као што је Виртуелна разгледница Бора да би могао да прикаже све знаменитости и значајна места у граду и околини. Аплицирао је код Министарства културе са овим пројектом, министарство је препознало његов значај“, истакла је Драгана Игњатовић, кустоскиња Музеја рударства и металургије у Бору.

Овај пројекат из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва реализован је уз подршку Министарства културе Републике Србије и града Бора.

Апликацију „Виртуелна разгледница Бора” могуће је преузети на следећем линку

https://play.google.com/store/apps/details?id=org.arhimedia.emg.razglednicabora&fbclid=IwAR0a3Q1GnKsXBkbuCI7ueRvFpSQqqmdbXUPiwiVEDa29EQik-ZeZFSf-ZBs&pli=1