Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић данас је била у радној посети општини Бор коју је започела разговорима са председником општине Александром Миликићем и његовим сарадницима. На састанку је разговарано о плановима и пројектима за даљи развој, као и могућностима за запошљавање.
Бор је одлична средина за покретање приватног посла. Важно је да имамо приватну иницијативу, а огромни потенцијали – пореске олакшице, субвенције и кредити, у овом тренутку постоје како би људи кренули у ову причу.“ рекла је премијерка Ана Брнабић и додала да ће представници ПКС обићи Бор како би грађанима појаснили све предности и бенифиције које могу искористити да започну приватни бизнис.
Премијерка је такође најавила да је предлог за добијање статуса града ушао у скупштинску процедуру и да се одлука којом ће Бор поново добити статус града очекује на првој наредној седници скупштине, што је, према њеним речима, заиста важно за све грађане Бора.
Председник општине Бор Александар Миликић истакао је да захваљујући напорима Владе Републике Србије, Бор спада у најразвијеније општине у Србији.
Кроз развој РТБ Бор, који у општинском буџету учествује са високим процентом, преко Канцеларије за јавна улагања кроз реализацију програма обнове школа и болница, и свих других пројеката који су за нас веома интересантни, Влада Републике Србије улаже напоре за развој наше општине, а ми ћемо доказати да смо оговорна општина која је увек у служби грађана.“ рекао је председник општине Бор Александар Миликић.
Након тога, премијерка је посетила РТБ Бор где је разговарала са менаџментом компаније и обишла нову топионицу и фабрику сумпорне киселине. Премијерка је том приликом истакла да је рударство најважнији ресурс које Бор има, похвалила РТБ у примени УППР-а и најавила стратешко партнерство до краја године.
Очекујемо да ће добит предузећа РТБ Бора ове године бити 15 одсто већа него 2017. године. У РТБ-у су потребна додатна улагања и за то тражимо стратешког партнера, али са тим послом не треба брзати, јер је ово значајно предузеће не само за Бор и овај део Србије већ за целу Србију и свако брзање може да доведе до неких последица које не треба да имамо.“ нагласила је премијерка приликом обиласка топионице.
Генерални директор РТБ Бор Благоје Спасковски рекао је да је РТБ Бор стао на здраве ноге захваљујући повећаној производњи и повећању цене бакра, али првенствено захваљујући подршци Владе Републике Србије.
Посету општини Бор премијерка је завршила обиласком радова на згради за избегла лица у којој ће станове добити 15 породица.