У оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње Србије и Румуније реализована је донација три модерно опремљена ватрогасна возила и једно возило за Штаб за ванредне ситуације. Вредност овог пројекта је 1,7 милиона евра док је учешће града Бора било 884. хиљаде евра.

Поводом осавремењавања возног парка, градоначелник Бора Александар Миликић свечано је предао на коришћење четири возила Сектору за ванредне ситуације у Бору и том приликом нагласио да је ово прави пример добре сарадње локалне самоуправе и државе.

Ово је велики пројекат који смо сви заједно спровели. Укупна вредност овог пројекта је 1,7 милиона евра док је учешће града Бора било 884. хиљаде евра. Веома ценим и поштујем рад и труд ватрогасаца – спасилаца јер су увек ту за грађане када је најтеже. Показали су да су им животи људи на првом месту, да брину о њима. Кроз овакве пројекте подижу се капацитети и ресурси јединица. На нама је да будемо одговорнији у свему што радимо и да мање наши ватрогасци буду на терену а да више бринемо о њима као нашим комшијама и пријатељима“, истакао је Александар Миликић, градоначелник града Бора.

Вршилац дужности помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић присуствовао је примопредаји. Изразио је захвалност руководству града Бора на овој донацији која је од изузетног значаја за подизање безбедности грађана, не само Бора, већ и читавог Борског округа.

„Град Бор покренуо је програм оснаживања добровољних ватрогасних друштава и обучавање повереника цивилне заштите и управо је то прави начин сарадње локалних и државних структура. Прошле године имали су око 900. интервенција а од почетка ове године око 270. интервенција и успешно су се изборили са свим тим. Похвалио бих и ватрогасце – спасиоце и Одељење за ванредне ситуације Бор”, поручио је Лука Чаушић, помоћник министра унутрашњих послова и начелника Сектора за ванредне ситуације Србије.

Он је додао да се нада да ће оваквих пројеката бити више из разлога што су веома значајни за Сектор за ванредне ситуације и подсетио да су пре неколико недеља представљена прва три прототипа камиона комплетно произведена у Републици Србији, те да се планира покретање масовне производње српских камиона.

Миодраг Марковић, начелник одељења за ванредне ситуације у Бору истакао је да ће ова донација бити додатна снага и мотивација за што ефикаснији рад.

Нису само возила помоћ коју пружа град. Ту је и механизација која се често користи приликом гашења великих пожара. Нагласио бих да задњих година бележимо све већи број младих колега, па су у последње три године запослена 33. млада ватрогасца“, нагласио је Миодраг Марковић.

Из Сектора за ванредне ситуације поручују да је у току још један конкурс за пријем нових ватрогасаца у Бору.