На основу програма уградње соларних панела за производњу електричне енергије, данас је приступљено потписивању тројних уговора између грађана, привредних субјеката и Града Бора.

Грађани су препознали значај ове мере која ће свакако имати и економски утицај кроз мању потрошњу електричне енергије и прелазак на обновљиве изворе енергије.

Данас је потписано укупно 18 уговора а цео процес трајао је неколико месеци. Комисија која је пратила реализацију пројекта, уз приложену документацију, одбрала је привредне субјекте који су правилником испунили постављене услове. Рок за реализацију пројекта је 31. децембар ове године. Ово ће свакако бити темељ за уградњу соларних панела на Истоку Србије у будућности“, истакао је Игор Јанковић, члан Градског већа.

Никола Шакан представник фирме „Телефон инжињеринг“ из Београда истакао је да већ увелико раде на уграђивању соларних система по овом програму од стране градова и општина.

Драго ми је да су грађани Бора изабрали баш нас. Идеја је да се инсталирају соларни панели, 15 по објекту. Соларна електрана биће прикључена на мрежу, клијенти ће потписивати уговор са Електродистрибуцијом где ће моћи да испоручују вишак енергије у електродистрибутивну мрежу и на тај начин оно што се произведе током лета може се користити у зимским месецима. Ово је прави начин уштеде енергије где се произведена енергија практично акумулира у мрежу и онда касније се та енергија повлачи из мреже за напајање потрошача“, истиче Шакан.

За субвенционисање уградње соларних панела издвојено је 10 милиона динара од чега је 5 милиона издвојено из градског буџета града Бора а других 5 милиона динара из буџета Републике Србије.

Имали смо доста недоумица међутим објашњено нам је како све функционише те смо се одлучили за уградњу соларних система. Било је доста извођача али ми смо се одлучили за најповољнијег. Надамо се да ће се исплатити у неком догледном времену“, истакла је Љиљана Митић из Бора.

У току је јавни позив за уградњу соларних столарије и осталих мера предвиђених правилником и позивом а грађани се могу пријавити закључно са 14. септембром.