Подаци Завода за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару показују да је на данашњи дан, на подручју града Бора, укупно 386 особа позитивно на вирус корона.

Данас су у кругу градске болнице и испред ковид амбуланте оформљене импровизоване чекаонице, односно шатори, које је на захтев градског Штаба за ванредне ситуације обезбедила и поставила Војска Републике Србије. У њима ће бити постављени и системи за грејање и осветљење, а уз поштовање свих препоручених мера заштите од вируса моћи ће, током чекања, да борави до 15 пацијената.

“Ово је само још један од начина на који Град даје свој допринос да људи који долазе на преглед имају простор где могу да се склоне и угреју за време чекања у данима и временским условима који нам предстоје.”, рекао је заменик команданта градског Штаба за ванредне ситуације Данијел Алексић и додао да је неопходно да се сви заједно боримо да бисмо заштитили јавно здравље становништва и како бисмо што лакше изашли из епидемије коронавируса.

Према речима директора Опште болнице у Бору, др Горана Јоксимовића, у градској болници хоспитализован је 41 пацијент позитиван на вирус, три болесника се налазе на респираторима, а у пријемној болничкој амбуланти за ковид пацијенте дневно се прегледа до 100 особа са могућим симптомима вируса.

„Сведоци смо да полако долази до засићења здравственог система, што утиче на дужину чекања на преглед и резултате тестирања. Овај талас носи и тежу клиничку слику, а у њему и даље доминирају болесници старије животне доби, као и пацијенти са придруженим болестима. Ми ћемо, зависно од ситуације и броја новопридошлих болесника, у ковид систем укључити још неко одељење, како кадровски, тако и просторно, уколико за то буде било потребе.“, рекао је др Јоксимовић.